ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ni som smutskastar Husby – ta er journalistexamen och släng i väggen

Evyn Redar · 4 Feb 2016
Uppdaterad 4 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan är runt tio på förmiddagen när jag sätter mig på tunnelbanan från Husby in till centralen. I vanlig ordning tar jag upp mobilen och skrollar igenom Instagram. Bland mysiga matbilder och snygga selfies ser jag plötsligt en skärmdump från en Aftonbladetartikel. Jag stannar upp och läser om en och samma mening flera gånger innan jag brister ut i skratt. Detta måste vara ett skämt? Något ironiskt? Men jag har fel.

Jag klickar mig in på artikeln, som baseras på en polisrapport och har huvudrubriken ”Stockholms farligaste förorter”.

”…få vågar besöka Husby centrum efter klockan 17…”

► LÄS MER: Evyn Redar: "När ska förortens ungdomar få samma värde som andra?"

Jag har bott i Husby i snart tre år och att flytta hit kan vara ett av de bästa val jag någonsin gjort. Men att gång på gång behöva påpeka det var jag inte beredd på. Det är sällan jag kan nämna att jag bor här utan att det kommer följdfrågor kring hur jag tar mig hem på kvällarna och hur rädd jag är när jag väl gör det. Varje gång ställer jag motfrågan "har du någonsin vart i Husby?" Och får då alltid samma svar, om att de inte varit det, men att de läst om hur det är ”där ute”.

Ännu en gång tvingas jag berätta om hur fantastisk orten jag bor i är. Jag berättar om hur skönt det är när jag springer till Ica tio minuter innan stängning, och någon i centrum ser mig komma joggandes, och går in i affären och ber personalen vänta med att låsa. Jag berättar hur tryggt det känns när jag kliver av tåget klockan fyra en söndagmorgon efter en utgång och då ser ett gäng ungdomar som glatt hejar på mig och frågar om de ska hålla mig sällskap på vägen hem. Jag känner dem inte, men deras närvaro gör mig lugn. Jag berättar om hur glädjande det är när jag går förbi centrum de kvällar jag ska ut och dj:a och får massa komplimanger om mitt smink och min välvalda festklädsel. Jag berättar om min verklighet av Husby.

”…få vågar besöka Husby centrum efter klockan 17…”

Meningen ekar i mitt huvud. Det är de här artiklarna som gång på gång tvingar mig att försvara platsen där jag bor. Jag kommer inte säga att min verklighet av Husby är den enda sanningen. Precis som alla andra platser i Sverige så har de som bor i Husby olika åsikter om hur det är.

► LÄS MER: Polisrapport: Här är Stockholms farligaste områden

Men när media gång på gång väljer att enbart spegla en sida när det gäller orter där majoriteten av befolkning är icke-vita och låginkomsttagare, så tvingas man fråga sig vad orsaken är. Handlar det om klasshat? Handlar det om rasism? Och hur hade dessa artiklar skrivits om det handlade om områden med högre ”status”? Hade man kanske börjat prata om orsaker och lösningar då? Jag vet inte. Men vad jag vet säkert är att det obefintliga förtroendet för media bland ungdomar i dessa områden aldrig kommer att ändras så länge detta pågår.

Ni väljer att smutskasta deras trygghet. Ni väljer att smutskasta den enda plats där de inte möts av fördömande blickar. Ni väljer att smutskasta det område som gett dem bröder och systrar för livet. Ni väljer att smutskasta platsen där de bor. Allt detta utan en tanke på vilka hinder ni sätter för dem när ni gör det.

Om ni hade tagit er tiden att besöka Husby för att prata med dem som bor där så hade er bild av området kanske varit annorlunda. Men media väljer att enbart vidarebefordra polisens information och låta deras version stå oemotsagd. Att göra lite research innan man publicerar något är ett journalistiskt ansvar. Allt som egentligen behövs är att sätta sig på tunnelbanan, åka till Husby och ställa sig i centrum efter klockan 17 och prata med en eller två personer. Vi som bor här har faktiskt röster som kan prata, jag lovar! Då får ni med egna ögon se hur er rapportering faller platt. Innan ni gör det kan ni ta er journalistexamen och kasta den i väggen, för ni förtjänar den inte.

Fotnot: Även Metro har skrivit om polisens rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro