ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Niklas liv förstördes när alla trodde att han var skyldig

Jack Werner · 3 Mar 2017
Uppdaterad 4 Mar 2017
Vad betyder det, allt prat om post-truth, faktaresistens, filterbubblor och hot mot demokratin? Det vet nog inte ens många av de som använder orden, skriver Jack Werner.

Vad betyder det, allt prat om post-truth, faktaresistens, filterbubblor och hot mot demokratin? Det vet nog inte ens många av de som använder orden, skriver Jack Werner.


Så länge du inte faller i den vanligaste fällan, och tror på allt som tilltalar din politiska åsikt, är du en del av lösningen och inte av problemet. Men en sak till måste du alltid tänka på, skriver Jack Werner.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag tänker ofta på Niklas. Jag tänker på honom när samhället utnämner vår tid till den första då sanningen slutat spela roll, när vi kommer på oss själv med att bygga luftslott på lögner och göra makthavare av charlataner. I labyrinten av påhitt, vandringssägner, propaganda, missförstånd, missförstådd satir och elaka skämt är det lätt att gå vilse, men då är Niklas min ledstjärna. Det är han som får mig att inse vad som står på spel.

Det är klart, han hette inte Niklas. Mannen som utan att vara skyldig blev uthängd inför halva landet som en vansinnig mördare behöver inte mer publicitet – jag använder ett fingerat namn. Det var den där veckan i början av sommaren 2015 då 17-åriga Lisa Holm försvunnit, några dagar innan hon hittades död och en man från Litauen häktades för mordet. Dagarna gick långsamt för de miljoner svenskar som följde letandet efter Lisa – tiden brukar gå långsamt när man desperat uppdaterar en nyhetssajt i jakt på uppdateringar av en nyhet som berör. Det var lätt att identifiera sig med 17-åriga Lisa som jobbade på ett fik, men innan mannen från Litauen häktades saknades det en skurk att hata. Och finns det inte en skurk i en story vi följer, ja, då brukar vi helt enkelt hitta på en.

LÄS MER
Journalistiken befinner sig i en egen liten filterbubbla

Det var på Flashback Niklas hittades på. Han fanns visserligen redan som person – han hade konto på Facebook, Twitter och Instagram – men det var på Flashback han utformades till att bli den huvudmisstänkte för kidnappningen av Lisa Holm. Dagarna efter spreds en uthängning av honom på Facebook bland hundratusentals svenskar. Med namn, bild, personnummer och adress hängdes han ut. Jag undersökte ryktet och fann en man som var hemlös, utstött och isolerad från sin familj, och av allt att döma lidande av psykisk ohälsa. Men var han skyldig till kidnappningen av Lisa Holm? Nej, det fanns det ingenting som tydde på, insåg jag. Bokstavligt talat samtidigt som antalet delningar av uthängningen steg allt mer.

Vad betyder det, allt prat om post-truth, faktaresistens, filterbubblor och hot mot demokratin? Det vet nog inte ens många av de som använder orden. Frågan är om vi kan veta det än: de sociala medierna och det faktum att alla kan publicera sig är så relativt nytt för oss människor att forskningen inte hunnit med. Så länge du inte faller i den vanligaste fällan, och tror på allt som tilltalar din politiska åsikt, är du en del av lösningen och inte av problemet. Men en sak till måste du alltid tänka på.

Niklas var oskyldig men hans liv förstördes den där veckan, då alla trodde han var den skyldige. Det kommer komma fler tillfällen då vi vill hitta en skyldig. Fler människors liv kommer kunna förstöras. Din plikt är att göra allt som står i din makt för att förhindra det. Vad du än gör med din nyfunna makt att publicera dig: häng inte ut människor. Förstör inte fler liv.

+ 68 procent av de tillfrågade i en undersökning av DN/Ipsos anser att medierna antingen ger en för dyster eller bara helt enkelt en rättvisande bild av hur tryggt Sverige är. Den svartmålande propagandan arbetar i uppförsbacke.

– 23 procent anser att Sverige är mer otryggt än den bild som framkommer i medierna. Journalistiken får aldrig sluta arbeta för att återvinna även dessas förtroende.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro