ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nina Åkestam: Behandlingen av Into the factory visar en allvarlig spricka i vår demokrati

Nina Åkestam · 22 Aug 2017
Uppdaterad 22 Aug 2017
"Polisen bestämmer inte att fotboll ska förbjudas och nattklubbarna stängas ner, med motiveringen att människor kan skadas. För ett samhälle som fungerade så skulle inte vara en demokrati; det skulle vara en polisstat", skriver Nina Åkestam kring att polisen stängde ner festivalen "Into the factory".

"Polisen bestämmer inte att fotboll ska förbjudas och nattklubbarna stängas ner, med motiveringen att människor kan skadas. För ett samhälle som fungerade så skulle inte vara en demokrati; det skulle vara en polisstat", skriver Nina Åkestam kring att polisen stängde ner festivalen "Into the factory". Foto: Christine Olsson/TT


I ett demokratiskt samhälle ska inte polisen vara kulturdomstol. Det ska inte vara polisen som bestämmer vem som ska få festa till var och när. I ett demokratiskt land är konsten fri, folk som begår brott döms i efterhand och vuxna människor får åka på festival när de har lust, skriver Nina Åkestam.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Festivalsommaren 2017 går mot sitt slut. Det verkar ha varit ungefär som vanligt: blött på Way out west, kärleksfyllt på Skankaloss och mysigt på Urkult. Men en sak var inte som vanligt. Into the factory blev inte av, eftersom polisen valde att dra in tillståndet två veckor innan festivalen skulle äga rum, med hänvisning till att det ”genom lokalernas och festivalområdets utformning, i kombination med sannolikheten för en stor del alkohol- eller narkotikapåverkade festivalbesökare på platsen, finns en överhängande risk för skador”.

Reaktionerna var besvikna från besökarna och upprörda från arrangörerna, som fick många månaders jobb förstört. Jag är förvånad över att inte fler har protesterat mer. För det här handlar inte om att det är trist och dyrt att en festhelg ställs in. Det blottar en allvarlig spricka i vårt demokratiska system.

Polisens jobb är att utreda och förebygga brott. Just i förebyggandet ligger ett stort ansvar. Människor ska inte utsättas för onödig fara. Samtidigt inskränker säkerhetstänket folks frihet och integritet. Det är inte alltid lätta avvägningar, jag fattar det. Men det som är skrämmande med beslutet att stänga ner Into the factory är att det är så tydligt moraliserande.

Höga höjder och potentiellt drog- och alkoholpåverkade människor finns på många platser, som på fotbollsläktarna och på klubbarna kring Stureplan. Men polisen bestämmer inte att fotboll ska förbjudas och nattklubbarna stängas ner, med motiveringen att människor kan skadas. För ett samhälle som fungerade så skulle inte vara en demokrati; det skulle vara en polisstat.

Ingen skulle heller komma på tanken att polisen skulle stänga ner hela Bråvallafestivalen eller Dansbandsveckan, trots att det under åren har anmälts grova vålds- och sexualbrott där. För folk måste få leva och de flesta som besöker en festival gör inget fel. Men de reglerna gällde tydligen inte Into the factory. Där användes kollektiv bestraffning innan ett brott ens hade begåtts.

Det är ingen hemlighet att dans/ravekulturen är drogliberal. Det är en anledning för polisen att samarbeta med festarrangörer i preventivt syfte. Det är också en anledning för polisen att finnas på plats, som på andra kulturevenemang, för att öka tryggheten och för besökare ska kunna anmäla brott om de sker. Men i ett demokratiskt samhälle ska inte polisen vara kulturdomstol. Det ska inte vara polisen som bestämmer vem som ska få festa till var och när. I ett demokratiskt land är konsten fri, folk som begår brott döms i efterhand och vuxna människor får åka på festival när de har lust.

Vi har ett statsråd som passande nog har titeln kultur- och demokratiminister. Jag skulle gärna vilja höra vad hon har att säga om polisens agerande i den här frågan.

+ Terminsstart! Älskar augusti med alla förväntningar i luften.

– Är det slut nu? Nej, sommaren håller väl på september ut, minst?

Nina Åkestam

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro