ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nina Åkestam: Det är så bekvämt när kvinnor stressar

Nina Åkestam · 18 Apr 2017
Uppdaterad 18 Apr 2017
Det är dags att börja se sjukskrivningarna som ett systemfel, inget man kan lösa på individnivå, tycker Nina Åkestam.

Det är dags att börja se sjukskrivningarna som ett systemfel, inget man kan lösa på individnivå, tycker Nina Åkestam. Foto: Adriana Paulica/Alamy


"Vi vet att när något drabbar tusentals är det inte fråga om ett personlighetsfel. Då är det fråga om ett systemfel", menar Nina Åkestam

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den senaste tiden har både DN som TV4 haft specialreportage om stress och återigen är det kvinnor som är i fokus. Det är nämligen kvinnor som står för den största delen stressrelaterade diagnoser och sjukskrivningar. Förklaringarna är många: kvinno­dominerade yrken (till exempel i vården) är tunga och nedskärningsdrabbade. Kvinnor drar det största lasset hemma. Kvinnor försöker prestera på topp och livspussla. Och alltid står en expert redo att komma med goda råd: lär dig att säga nej. Ta mikropauser på jobbet. Sänk kraven.

Att stressas till utbrändhet är helt fruktansvärt. Det kostar enormt mycket för den drabbade, den drabbades närstående och för samhället i stort. Det är bra att media inte släpper greppet om den här frågan. 
Däremot måste man nog börja fråga sig: med tanke på hur mycket vi pratar om stress, varför blir det inte bättre? Varför fortsätter sjukskrivningarna att öka, trots alla expertråd?

Jag tror att det beror på en enkel sak: vi som sam­hälle vill inte att kvinnorna ska sluta stressa. Inte egentligen. För kvinnors stress gör livet bekvämt.

Det är bekvämt för skattebetalare att under­sköterskor och lärare går på knäna. Det är bekvämt för arbetsgivare att produktionsledare jobbar obetald övertid. Det är bekvämt för pappor att mammor viker tvätt till klockan två på natten. Det är bekvämt för förskolor att kunna låsa dörren klockan 16 när alla barn har blivit hämtade trots att föräldrarna egentligen jobbar heltid. Det är bekvämt att kalla kvinnors träning för ”hets”, trots att vi vet att just fysisk aktivitet är det som kan få en att hålla ihop när livet är kaos. Då gör ju mamma alla en tjänst om hon skippar löprundan och går hem och lagar mat i stället. Och när stressen till slut leder till utbrändhet är det bekvämt att lägga hela ansvaret på den drabbade. Tagga ner så ska du se att det löser sig! Det är så bekvämt. Därför pratar vi inte om de egentliga lösningarna. Därför säger vi ”lär dig säga nej” och ”sänk kraven” i stället för det uppenbara ”byt jobb” och ”byt partner”. Därför lägger politiker huvudet på sned och pratar om ”prestationskultur” i stället för att kavla upp ärmarna och lösa vårdkrisen.

LÄS MER: Kvinnors arbetsmiljö sämre än mäns

Det är bekvämt men det är inte okej. Det är hög tid att vi slutar prata om kvinnors stress som något personligt som går att lösa med lite positiv attityd och andnings­övningar. För vi vet att när något drabbar tusentals är det inte fråga om ett personlighetsfel. Då är det fråga om ett systemfel. Och systemfel löser vi tillsammans på samhällsnivå. Genom mer resurser till vården. Genom 
hårdare krav på arbetsgivare. Genom jämställt ansvar för hemmet (där delad föräldraledighet är en bra start).Först då kan vi på allvar komma tillrätta med de här problemen.

+ ”The Island”. Tredje säsongen är ÄNNU bättre än de förra!– Barnprogram. Förlåt, men om jag måste se ett avsnitt till av ”Hej Jycke” bryter jag ihop.

Nina Åkestam

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro