ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nina Åkestam: Det bästa du kan göra för världen är att lära dig saker

Nina Åkestam · 3 Apr 2017
Uppdaterad 3 Apr 2017
Studiemiljön på högskola eller universitet är helt annorlunda än i gymnasiet, anser Nina Åkestam.

Studiemiljön på högskola eller universitet är helt annorlunda än i gymnasiet, anser Nina Åkestam. Foto: Jon Parker Lee/Alamy/IBL


"Universitet och högskolor uppfyller nästan alla de önskemål som unga människor brukar ha", skriver Metros kolumnist Nina Åkestam.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är vår! För de flesta betyder det bra saker. Men samtidigt som vi står inne på Pressbyrån och ojar oss över vilken av de nya glassarna vi ska prova är det tusentals gymnasietreor som har mindre än två månader kvar till studenten. En liten del av dem vet precis vad de ska göra sedan och är säkra på sitt val. För den stora massan är dock ordet ”framtid” laddat med ångest.

Om du är en av dem kanske det sista du vill är att nån har ÄNNU fler synpunkter. Men jag skulle ändå vilja komma med ett förslag som jag är rätt säker på att du har funderat på men kanske har avfärdat lite för snabbt. Jag tycker att du ska börja plugga på universitetet. Ja, jag vet. Alla skoltrötta suckar så högt att det hörs ända hit. Flera år till av plugg? NU?

Men ja, jag tycker faktiskt det. För universitet och högskolor uppfyller nästan alla de önskemål som unga människor brukar ha. Det ser bra ut på cv:t och leder till roligare och bättre betalda jobb i framtiden. Det finns en enorm bredd så du kan hitta någon skola och något ämne du verkligen gillar. Studielånet gör en inte rik just när man pluggar men tillsammans med extrajobb kan man i alla fall leva på det. Man kan söka sig till nya städer och andra länder, antingen direkt eller som utbyte senare under utbildningen. Man lär känna massor av nya människor att hänga eller hångla med. Dessutom är själva studiemiljön helt annorlunda från gymnasiet. Hej då till dubbeltimme av ämnen du är helt ointresserad av. Hej till dagar av intressanta diskussioner med människor som gillar precis samma sak som du.

Men framför allt: man lär sig saker. Man lär sig faktakunskaper och man lär sig att sätta in dem i ett system. Det gäller alla akademiska utbildningar, oavsett om ämnet är biokemi, nationalekonomi eller modehistoria. Det gör naturligtvis den som pluggar mycket klokare. Men det gör också världen bättre. När vi pratar om ”alternativ fakta”, fejknyheter och filterbubblor pratar vi egentligen om brist på kunskap. När du kan ett ämne utan och innan spelar det ingen roll hur många falska rubriker som dyker upp på sociala medier. Du vet hur det ligger till egentligen och du kan förklara det för andra.

Jag har tillbringat snart tio år i universitetsmiljö. Ibland blir jag trött på att allt tar sådan tid och måste vara så noggrant. Jag kan börja fundera på hur mycket mer jag skulle tjäna om jag jobbade någon annanstans. Men det som får mig att stanna är just kunskapen. Hela dagarna är jag omgiven av människor som vet vad de snackar om. Vi tror inte och vi gissar inte. Vi vet, och när vi inte vet tar vi reda på hur det ligger till. Det tror jag är det bästa man kan göra för världen just nu.

Den 18 april är det sista dagen att söka till höstens kurser. You know what to do.

+ Vår! Så ofantligt, fantastiskt, oerhört skönt.

– Gruset på gatorna. Kom igen sopbilen, gör din grej!

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro