ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nina Åkestam: Det är dags att ersätta Viktväktarna med Hjärnväktarna

Nina Åkestam · 15 Jan 2018
Uppdaterad 15 Jan 2018
Den fysiska hälsan är, för de allra flesta, redan riktigt bra. Nu är det dags att vi tar tag i vår mentala utveckling, skriver Nina Åkestam.

Den fysiska hälsan är, för de allra flesta, redan riktigt bra. Nu är det dags att vi tar tag i vår mentala utveckling, skriver Nina Åkestam. Foto: Alexis Brown/Unsplash


Varje nyår skulle folk stå på balkonger, ivrigt påhejade av omgivningen, och lova att läsa fem Nobelprisvinnande författare, skriver Nina Åkestam som hoppas att framtida nyårslöften ska handla mer om våra hjärnor än våra kroppar.

klar

Artikellänk är kopierad

Januari är en vedervärdig månad. Det är kallt, mörkt, tråkigt och fattigt. Den enda ljusglimten är känslan av nystart. Vi kan äntligen ta små steg mot att leva mer i enlighet med det som är viktigt egentligen.

Om man ska tro medierna är det en sak som självklart står högst på den priolistan: att förbättra vår fysiska hälsa (vilket, som av en slump, oftast är samma sak som att förbättra utseendet). Tidningar berättar att jag nu kan bli av med min ballongmage, gå ner i vikt med 5:2-dieten och fullfölja en svensk klassiker. På tunnelbanan finns det reklam för fler gymmedlemskap än Sveriges invånare någonsin kan fylla.

Det här är så självklart att man knappt reagerar. Men är det verkligen bristen på magrutor som är mänsklighetens viktigaste utmaning? Faktum är ju att hälsan, för de allra flesta, är riktigt bra. Vi lever längre, mår bra högt upp i åldrarna och sjukdomar som var livshotande för ett par generationer sedan fixar vi med en liten spruta.

Något vi däremot borde oroa oss för är om vi är tillräckligt smarta. Jag tror inte att vi är dummare än tidigare generationer, men om vår mentala utveckling hade gått i samma fart som vår fysiska skulle vi knappast behöva se hur en demokratiskt vald ledare skryter på Twitter om storleken på sin kärnvapenknapp. Vi skulle bemöta människor med andra åsikter med ett nyfiket ”Hur tänker du då? Förklara!”. Viralgranskaren skulle möjligtvis behövas i förskoleklasser.

Varje nyår skulle folk stå på balkonger och lova att ta sig igenom fem Nobelprisvinnande författare. Ivrigt påhejade av omgivningen skulle vi posta på Instagram om våra ”revenge brains”, och hur vi bara ett år efter att exet dumpade oss konstruerade en helt ny typ av Sudoku eller sjösatte en briljant affärsidé. Kvällstidningarnas rubriker skulle vara braskande: Allmänbildad på åtta veckor! Analytisk förmåga i tre enkla steg! Empati NU! Några träningstips skulle också smyga sig in, eftersom studier indikerar att måttlig konditionsträning kan förbättra hjärnans flexibilitet. Men det målet skulle vara svällande synapser, snarare än slimmade spandexrumpor.

Nu är det bestämt: till första januari 2019 lanserar jag Hjärnväktarna. Vilka är med mig?

Nina Åkestam

+ Ishiguro. Om du faktiskt hade fem Nobelprisvinnare som nyårslöfte, börja med årets! Så lättläst och bra.– Att klä på barn ytterkläder i januari.

”Folk tror att jag är ganska sval” – möt Metros kolumnist Nina Åkestam

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro