ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nisse Edwall: Förr var det hur lätt som helst att vara förälder

Nisse Edwall · 14 Maj 2018
Uppdaterad 14 Maj 2018
Det var bättre förr, skriver Nisse Edwall.

Det var bättre förr, skriver Nisse Edwall. Foto: IBL


Föräldrar av i går är snabba på att spä på vårt dåliga samvete med historier om hur förträffliga de var på sin tid. Förr var det hur lätt som helst att vara förälder, skriver Nisse Edwall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ibland kan jag uppleva att vi föräldrar nuförtiden inte riktigt litar på vårt föräldraskap och gärna sneglar bakåt till hur det var förr – som att det skulle kunna lära oss något. Föräldrar av i går är dessutom snabba på att spä på vårt dåliga samvete med historier om hur förträffliga de var på sin tid. Ha! Mycket snack. Förr var det hur lätt som helst att vara förälder.

Sex anledningar till att det var lättare att vara förälder förr:

1. Förr var godis synonymt med handgjorda karameller från Gränna som gömdes under disk hos den lokala handlaren. När vi går och handlar däremot får vi vara glada om vi hittar någon mat överhuvudtaget bakom all sötad skit i färgglada förpackningar som är placerade precis i lagom höjd för våra eftermiddagshungriga barn.

2. Vi kan bara se på medan våra barn i stället för att flytta hemifrån är hänvisade till att vänta i sina pojk- respektive flickrum tills blixten slår ner vid slutet av regnbågen och de erbjuds lägenhet av en enhörning. (Allt på grund av att gårdagens föräldrar skapat ett system där alla hyresrätter som fanns ombildats och sålts för sjuka pengar.)

3. En förälder av igår behövde inte reflektera över förekomsten av strippstänger för barn. (Ja, de finns.)

4. Förr var tecknat något som visades en timme om året. Konstigt nog är det exakt lika ofta som jag lyckas få mina barn att lägga undan sina mobiler för stärkande lek med kottar och bark.

5. Sen har vi det här med minnet också. Dåtida föräldrar har helt enkelt glömt hur det var att vakna fyrtiofyra gånger varje natt för att stoppa i nappar, byta fulla kissblöjor eller bara få en helt logisk utskällning av ett sovande barn som skriker åt en att gå iväg men sen ändå springer efter en när man gör som man blir tillsagd.

6. Gamla pappor kan man ignorera, de är diskvalificerade från att uttala sig om dagens föräldrageneration. De minns ju ingenting av sitt eget föräldraskap eftersom de satt och bolmade pipa djupt försjunkna i Expressen samtidigt som deras barns barndom pågick utanför rökridån.

Så! Sträck nu på ryggen och inse att du är den mest kompetenta förälder som någonsin promenerat på vår lilla planet.

Nisse Edwall

Plus: Balkongkvällar.Minus: Avsaknaden av tenniskläder från Ellesse i min garderob.

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro