ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nisse Edwall: Fem saker någon borde berättat innan jag blev pappa

Nisse Edwall · 9 Maj 2019
Uppdaterad 9 Maj 2019
Att sitta med en bebis i famnen och bara titta den i ögonen är typ det mest rofyllda som finns, skriver Nisse Edwall.

Att sitta med en bebis i famnen och bara titta den i ögonen är typ det mest rofyllda som finns, skriver Nisse Edwall. Foto: Unsplash


Metros kolumnist Nisse Edwall bjuder på fem tips som han önskar någon hade gett honom innan han blev pappa.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Maj är den månad då (i alla fall här i Stockholm) flest barn föds. Detta faktum innebär förutom många söta bebisar även många eventuellt inte lika söta pappor. Det finns några smågrejer som kan vara bra att tänka på när man är nybliven pappa. Många vet ni redan: vikten av pappaledighet, bristande sömn de närmsta 20 åren och så vidare.

quotation startLättare sätt att framstå som världens bästa make har jag aldrig sprungit på varken före eller efter det.quotation end

Men. Det finns såklart också en miljard grejer man inte har en aning om när man blir pappa. Saker man får lära sig den hårda vägen. Här bjussar jag nu därför alla majpappor på fem grejer som nån glömde berätta för mig innan det var för sent:

1. Sjabbla inte bort första året.I stället för att bara sitta still, hålla käften och titta min lilla bebis i ögonen så höll jag på och tänkte på hur stark eller svag han var i nacken, om han kunde vända på sig, om han kunde ställa sig upp mot en stol och om han skrattade. Varför carpade jag så lite diem? Att sitta med en bebis i famnen och bara titta den i ögonen är typ det mest rofyllda som finns.

2. Ställa fram ett glas vatten varje gång barnets mamma ammar.Det här tipset läste jag nånstans när Manne var typ 3-4 månader. Hade jag gärna fått läsa lite tidigare. Lättare sätt att framstå som världens bästa make har jag aldrig sprungit på varken före eller efter det.

3. Gå på öppna förskolan.Jag kom liksom inte loss när jag var pappaledig; klä på sig, klä på sin bebis och gå ut och träffa folk, hur svårt kan det vara? Även om man inte är på humör så kommer man igång av det. Om inte annat för att man blir förbannad på alla andra idiotiska föräldrar. Men förbannad är i alla fall en bättre känsla än att sitta orkes- och värdelös på vardagsrumsgolvet.

4. Skit i blöjhinken (bildligt talat).Jag orkar inte ens förklara varför det är värdelöst med en blöjhink. Trust me, det bara är det. Och dyrt blir det. Och dessvärre verkar alla förstagångsföräldrar bli pålurade en.

5. Amning är inte enkelt.Amning är inget som mamman och bebisen per biologisk automatik greppar från sekund ett. Det är något de måste lära sig. Och den skolan kan göra ont. Så se till att ha lite mjölkersättning hemma (så slipper du bege dig ut på ersättningsjakt vid 03:22 en tisdagsnatt).

Lycka till!

Nisse Edwall

Plus: BalkongciggMinus: Ciggförbudet. Jaha. Aldrig mer uteservering. ”Kul”.

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro