ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nisse Edwall: Håll käften och lyssna

Nisse Edwall · 1 Okt 2018
Uppdaterad 1 Okt 2018

Foto: Unsplash


Våra barn vänder sig hellre till sina mammor framför sina pappor när de är ledsna. Om jag ska ägna mig åt lite självrannsakan kan jag se precis samma sak hos mig själv, skriver Nisse Edwall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Läste ni om KP-undersökningen som gjorde gällande att fyrtiosex procent av de tillfrågade barnen/ungdomarna valde svarsalternativet ”Mamma” på frågan vem de i första hand vänder sig till när de är ledsna? Som jämförelse kan sägas att tjugotvå procent valde ”Kompis”, sjutton procent valde ”Ingen alls” och sju procent valde svarsalternativet ”Pappa”.

quotation startHär har vi ett konkret exempel ur verkligheten på varför våra barn hellre vänder sig till sina mammor framför sina pappor när de är ledsna.quotation end

Jag skrev en liten text om det här på min blogg vilket resulterade i att hundra procent av alla kvinnor som kommenterade tyckte det var hemskt och att undersökningen i fråga gjorde dem ledsna. Hundra procent av alla män som kommenterade skrev dock långa texter om hur jag missuppfattat statistiken.

Och guess what? Här har vi ett konkret exempel ur verkligheten på varför våra barn hellre vänder sig till sina mammor framför sina pappor när de är ledsna.

Om jag ska ägna mig åt lite självrannsakan kan jag se precis samma sak hos mig själv. Min äldste son har det lite tufft i skolan för tillfället och jag och min fru har helt olika approach i hur vi ska bemöta det här. (Sammanfattningsvis kan man säga att jag är väldigt lösningsorienterad medan Li mer är en famn att söka tröst i.)

Vad är problemet med det här då? På ett sätt är det ju bra om man kompletterar varandra i en relation. Onödigt om alla springer på samma boll liksom. Men, det finns ett men här.

I en undersökning som SCB gjorde 2015 visade det sig att sjutton procent av männen saknade en nära vän (jämfört med elva procent hos kvinnorna). Det här var också en siffra som steg i takt med att männen blev äldre. Självmordsstatistiken visar också en övervikt av män.

Det här innebär att det är allvar. För även om jag skulle tänka att mitt liv funkar som det är och den där statistiken skiter väl jag i så vill jag ju det allra bästa för mina två söner. Om jag då ställer en framtid där de har nära vänner och lever lyckliga liv mot att de växer upp och blir ensamma och olyckliga så känns ju valet rätt självklart.

Därför kommer jag hädanefter försöka vinna lite mark på området empati och släppa lite av den ocean av lösningsorienterad mark jag sitter på.

Kort sagt: hålla käften, erbjuda en kram och lyssna.

Nisse EdwallPlus: Att AIK är på god väg mot ett nytt ”2lax9”.Minus: Folk som ställer grovsopor bredvid sopkärlet utanför min port. SLUTA BARA!

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro