ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nisse Edwall: Här är det värsta med att vara pappaledig

Nisse Edwall · 18 Feb 2019
Uppdaterad 18 Feb 2019
Det finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn, skriver Nisse Edwall.

Det finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn, skriver Nisse Edwall. Foto: Unsplash


Jag fattar ju ändå att vi snubbar väljer att fokusera på jobbet och cashen i stället för att ta hand om våra barn, skriver Nisse Edwall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Först såg det ut som att allt var peachy fine eftersom den nya statistiken från Försäkringskassan gav för handen att mäns uttag av föräldrapenningdagar ökat med 1,4 procent mellan 2018 och 2019. Nu var vi uppe i 29,3 procent. Jag ba: ”Jippie!”

quotation startDet finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn.quotation end

Men sen visade det sig att allt var värdelöst ändå eftersom det vid en närmare granskning visade sig att den procentsatsen handlade om uttag av föräldrapenning. När det gäller föräldraledighet ligger männen på 20 procent. Det betyder alltså att kvinnor i större utsträckning tar ut obetald föräldraledighet. Något som såklart, förutom att vara ofräscht i största allmänhet, bland annat betyder att kvinnor kommer få lägre pension. OCH SÅ SNURRAR ALLT PÅ I EN MEGADÅLIG SPIRAL.

Men när jag tänker efter så fattar jag ju ändå att vi snubbar väljer att fokusera på jobbet och cashen i stället för att ta hand om våra barn. Det finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn, fyra stycken faktiskt:

1. Det finns en överhängande risk att du får en närmare och bättre relation till ditt barn när du är pappaledig. Vilket i sin tur säkert kommer innebära att barnet i fråga ringer och vill ta en fika med dig sen när barndomen är över och du sitter kvar där ensam i din tomma lägenhet och undrar varför det är så tyst. Asjobbigt.

2. När du är hemma och tar hand om ditt barn finns det en sjukt stor risk att du råkar utveckla dina empatiska förmågor och på sikt blir en LITE BÄTTRE MÄNNISKA.

3. Det kanske dessutom helt plötsligt blir du som har koll på var barnens grejer ligger hemma vilket innebär att du inte kan sitta och fisa i soffan när ni ska hitta på nåt hela familjen utan att DU måste resa på dig och plocka fram bärsele, blöjväska och kassen med extrakläder, eftersom du är den enda som vet var de ligger.

4. Kanske vidrigast av allt: Du kommer med allra största sannolikhet få slumra i soffan med en sovande bebis på bröstet. Förutom att det är asvarmt så är det skitjobbigt eftersom hjärtat svämmar över av nåt skumt, kärlek eller vad det heter, samtidigt som kroppen fylls av en märklig känsla av harmoni som på sikt gör att du inte längre tycker att det där med att jobba var så jävla viktigt.

Och hur skulle det se ut?!

Nisse Edwall

Plus: Dry martini. Hur GOTT KAN NÅT VARA?!Minus: Synd att det tydligen är skadligt att dricka en massa alkohol.

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro