ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nisse Edwall: Låga lärarlöner är helt enkelt osmart

Nisse Edwall · 4 Mar 2019
Uppdaterad 4 Mar 2019
Som jag fattat det så är den ende konstanten i klassrummet oavsett system läraren, skriver Nisse Edwall.

Som jag fattat det så är den ende konstanten i klassrummet oavsett system läraren, skriver Nisse Edwall. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT


Om det nu är så att det viktigaste i skolan är våra lärare, hur smart är det då att låta lärarlönerna vara så pass mycket lägre än alla jämförbara löner i samhället?, undrar Nisse Edwall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Först och främst. Jag har haft olika barn i nån slags barnomsorg i åtta år nu. Jag tycker att alla pedagoger i de förskolor och skolor jag hittills kommit i kontakt med har gjort ett kanonjobb. Jävla hjältar ändå. Ändå är det ju nåt som skaver. Jag menar är man läskunnig så går det ju knappt en dag utan att man kan läsa om hur resultaten i svenska skolor blir sämre.

Eftersom jag inte är nån expert på…eh, nånting egentligen…men absolut inte på skolfrågor så har jag dessvärre inga svar på vad vi ska göra för att fixa det här. Men däremot har jag en fråga. Mer om det snart.

quotation startPengar är visserligen inte allt men om vi ska vara krassa så är pengar ett hyfsat bra mått på hur framgångsrik man är.quotation end

Som jag fattat det så är den ende konstanten i klassrummet oavsett system läraren; pedagogiska teorier, nationella prov, kommunal respektive statlig styrning och betyg må komma och gå, men läraren står där som en gammal fura i nån jämtländsk skog. Läraren borde med andra ord alltså vara hyfsat viktig.

Googlade lite snabbt fram att en genomsnittlig lön för en grundskollärare som är mellan 50 och 54 år är 33 500 kronor. Nu ska man väl kanske akta sig för att jämföra katedrar med katetrar men en specialistläkare som jobbar i offentlig sektor tjänar som jämförelse i genomsnitt 78 000 kronor. Om man vidare jämför lärarlöner med andra löner i samhället så har de sen 70-talet ökat mindre än typ alla andra löner. Detta innebär väl i praktiken att lärarlönerna minskat, väl?

Pengar är visserligen inte allt men om vi ska vara krassa så är pengar ett hyfsat bra mått på hur framgångsrik man är. (Kanske inte det bästa systemet there is, men det är det systemet vi har.) Om den teorin stämmer kommer en läkare anses vara mer framgångsrik än en lärare. Och detta i sin tur borde ju innebära att läkaryrket kommer locka till sig fler peppade nyutexade gymnasister än lärarditot. De färdiga läkarna torde därför vara något vassare knivar än de färdiga lärarna eftersom urvalet från början varit större.

Som sagt jag är ju ingen expert och så och jag kan ju vara helt ute och cykla här. Men. Om det nu är så att det viktigaste i skolan är våra lärare, hur smart är det då att låta lärarlönerna vara så pass mycket lägre än alla jämförbara löner i samhället?

Nisse Edwall

Plus: Hur kan löksoppa vara så gott…Minus: …och samtidigt göra så mycket kaos med min mage?

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro