ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nisse Edwall: Så här pratar du om politik med dina barn

Nisse Edwall · 4 Feb 2019
Uppdaterad 4 Feb 2019
Jag undrar vad mina barn kommer få med sig hemifrån när de blir vuxna, skriver Nisse Edwall som tycker det var lättare med politik när han var barn.

Jag undrar vad mina barn kommer få med sig hemifrån när de blir vuxna, skriver Nisse Edwall som tycker det var lättare med politik när han var barn. Foto: Unsplash


Hur ska man förklara politiken i dag för sina ungar utan att få dem att förvandlas till fullblodscyniker?, skriver Nisse Edwall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har ett tidigt minne. Mamma förklarar för mig och min syster hur många fördelar det är med ett progressivt skattesystem. Pappa sitter bredvid och tindrar med ögon till bredden fyllda av kärlek.

Det var så enkelt med politik då. Jag undrar vad mina barn kommer få med sig hemifrån när de blir vuxna.

quotation start”Men varför ska jag rösta pappa?” ”Vad spelar det för roll?” ”Orka…”quotation end

Jag menar, hur ska man förklara politiken i dag för sina ungar utan att få dem att förvandlas till fullblodscyniker? ”Ja, alltså, det partiet vann valet men de måste regera med det och det partiets politik”. ”Och då blir det där andra partiet argt för att de inte får vara med trots att det även är deras politik som gäller”. ”Sen finns det ett parti som är jättestort som inte får vara med alls för de är dumma”. ”Men många av de andra partierna låter mer och mer som det dumma partiet ändå.”

Det är ju som att AIK skulle vinna Allsvenskan men Malmö FF skulle få medaljerna vilket skulle göra IFK Göteborg asförbannade trots att det vid en närmare undersökning visar sig att medaljerna trots allt ligger i deras prisskåp. Och efteråt blir alla asförbannade eftersom det visar sig att Hammarbys målvakt har dreadlocks.

”Men varför ska jag rösta pappa?” ”Vad spelar det för roll?” ”Orka…”

Ju mer jag tänker på det tror jag grejen är att koncentrera sig på the big picture när man pratar politik med sina ungar. Man får liksom se förbi de dagspolitiska träden som står i vägen för den ståtliga demokratiskogen.

Två grejer att koncentrera sig på när man snackar politik med sina barn:

1. Ingen demokrati betyder:

Inte få rösta, sitta i fängelse om man inte tycker rätt, ingen fungerande sjukvård, inga skolor (ok, den kanske man ska hålla tyst om, säg hellre att barn måste jobba…).

2. Vad finns bakom muren av mumbo jumbo?

Bakom den där muren av PR-regisserat mumbo jumbo som omgärdar våra politiker finns det otroligt många människor som är fruktansvärt skickliga på att se till att vårt samhälle funkar.

Med den utgångspunkten kan man lättare motivera sina barn (och i förlängningen även sig själv) till att engagera sig i samhället och njuta frukterna av att vi – trots allt – lever i ett av världens härligaste länder.

Nisse Edwall

Plus: Min nya backhand, tack Farsta Tennisklubb för den.Minus: Min stukade vänsterfot. Även där känner jag mig tvungen att tacka Farsta TK.

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro