ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nisse Edwall: Varför i helvete är det dyrare att åka tåg än att flyga?

Nisse Edwall · 30 Okt 2018
Uppdaterad 30 Okt 2018
Vad vi människor står inför vad gäller klimatet är väl närmast att likna vid någon slags krigssituation, skriver Nisse Edwall.

Vad vi människor står inför vad gäller klimatet är väl närmast att likna vid någon slags krigssituation, skriver Nisse Edwall. Foto: Unsplash


Det är dags för samhället att börja skrika lite – annars dör vi, skriver Nisse Edwall.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Häromdagen när jag satte mig vid mitt skrivbord och loggade in på Facebook (orka jobba…) gjorde jag ett test skapat av WWF och SEI som gjorde gällande att om alla jordens invånare skulle konsumera som jag gör per år skulle vi behöva 3,7 jordklot.

quotation startOch helt ärligt – why in the name of Gudrun kostar blandfärs 50kr/kg och Quornfärs 105kr/kg?quotation end

Ingen jag känner har fått under tre jordklot per år när de gjort det där testet och eftersom det bara fanns ett(1) jordklot senaste gången mängden jordklot räknades så har vi ett (eller 3,7) problem.

När jag gjorde lumpen tyckte jag att det var så märkligt att befälen skrek vad jag skulle göra hela tiden. Efteråt har jag förstått att de skrek eftersom vi tränades för en krigssituation då det inte finns tid att sätta sig i en ring, diskutera igenom varje beslut och nå konsensus. När det är krig handlar det om att agera först och tänka sen – annars dör man. (Eller förlorar stora landområden till Preussen.)

Vad vi människor står inför vad gäller klimatet är väl närmast att likna vid någon slags krigssituation. Det är med andra ord dags för samhället att börja skrika lite – annars dör vi.

Jag ska villigt erkänna att jag inte är din go-to guy om du vill få förklarat för dig exakt hur saker och ting i vårt samhälle funkar. Trots min okunskap finns det vissa grejer som jag tror även en svensk mästare i statskunskap kan få problem med att förklara. Till exempel: Varför i helvete är det dyrare att åka tåg än att flyga? Hur kan det komma sig att ekologisk mat är dyrare än oekologisk? Varför kostar det nästan niohundra spänn att köpa ett busskort i Stockholm? Varför är det billigare att köpa kläder som tillverkats på andra sidan jorden än kläder som tillverkats i Sverige? Och helt ärligt – why in the name of Gudrun kostar blandfärs 50kr/kg och Quornfärs 105kr/kg?

Det är ju exakt precis nu samhället ska börja skrika ut order. Det finns ju liksom ingen tid för oss att sitta ner i en ring och diskutera igenom exakt hur många grader temperaturen får stiga.

Samhället: ”ORDERGIVNING. MANÖVER. INFÖR SUBVENTIONER PÅ TÅGRESOR OCH SKATTEHÖJNINGAR PÅ FLYGRESOR! FRÅGOR? VERKSTÄLL!”

Hur svårt ska det vara? SKÄRPNING SAMHÄLLET!

Plus: Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo – kanonbok som både jag och Manne (äldste sonen) älskar.

Minus: Den nya regeln om att gångtrafikanter ska gå till vänster på cykelbanan. NU ÄR JU ALLA BARA ÄNNU MER FÖRVIRRADE!

klar

Artikellänk är kopierad

Nisse Edwall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro