ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nolltolerans gäller inte narkomaner

Stefan Wahlberg · 9 Okt 2011
Uppdaterad 7 Okt 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Programledaren Ola Lindholm fick statuera exempel för Sveriges nolltolerans mot narkotika. Hans kokainmissbruk lagfördes effektivt, offentligt och givetvis utan hänsyn till de personliga konsekvenser det fick. I Sverige är ju alla lika inför lagen – oavsett ställning i samhället. Fattas bara annat! Om du nu tror att detta är sant så kan jag upplysa dig om att du har fel. Ola Lindholms stora misstag var nämligen att han är en i övrigt skötsam skattebetalare som aldrig tidigare har dömts för brott. Om han däremot hade varit en notorisk yrkesförbrytare så hade han sannolikt aldrig ens åtalats för sin förseelse. Just yrkesbrottslingar, och i synnerhet knarkande sådana, står nämligen över principerna om nolltolerans och likhet inför lagen. I kraft av sin status som stamkunder hos rättsväsendet åtnjuter de i stället ett särskilt privilegium som kallas åtalsunderlåtelse. Och detta privilegium används som flitigast när det gäller just narkotikabrott som har begåtts av yrkeskriminella narkomaner.Jag tar del av den senaste statistiken från riksåklagaren och detta är sannerligen ingen uppiggande läsning för den som måhända fortfarande har sina visioner kvar. Förra året meddelades åtalsunderlåtelse för 10 460 fall av konstaterade narkotikabrott. I 7 664 fall handlade det om samma brott som Ola Lindholm dömdes för, eget bruk, i 2 625 fall om innehav, i 159 fall om överlåtelse och i 12 fall om tillverkning av narkotika. Enligt lag får åklagare besluta om åtalsunderlåtelse om brottet ändå inte skulle ha lett till ett strängare straff för den typ av personer som med jämna mellanrum får krypa in på kåken några månader. Sådana personer får nämligen mängdrabatt i svenska domstolar. Ju fler brott desto större rabatt. Straffkurvan planar ut och till slut slår man uppenbarligen i taket. Enligt svensk lag är det därför logiskt att inte väcka åtal för till exempel de 10 460 konstaterade fallen av narkotikabrott. Nolltolerans mot narkotika gäller nämligen inte just narkomaner. Så, Ola Lindholm – du skulle nog ha sluppit åtal om du hade valt en kriminell karriär i stället för att bli skattebetalare och programledare i tv.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro