ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nonchalant och hafsigt polisarbete”

Stefan Wahlberg · 28 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

wahlberg
wahlberg

I tingrätten dömdes den 26-åringen mannen för att ha våldtagit sitt offer genom att ta strypgrepp på henne. Han dömdes också för att ha hotat henne med ett gevär och för att ha överlämnat en skarpladdad gevärskula till henne som en påminnelse om vad som kunde hända om hon gick till polisen.

Förra veckan friades mannen av Svea hovrätt som konstaterar följande i sin dom: ”Även om utredningen närmast talar för att hon har utsatts för ett brottsligt angrepp finns det brister i utredningen som medför att detta inte kan anses ställt utom rimligt tvivel”.

Hovrätten räknar i domen upp en rad brister i polisens och åklagarens förundersökning – konkreta utredningsåtgärder som skulle ha kunnat räcka för en fällande dom men som aldrig genomfördes. Bland annat saknas ett rättsmedicinskt utlåtande om kvinnans skador.

Den friande domen är bara den senaste i raden av liknande fall där domstolarna öppet kritiserar polis och åklagare för oprofessionella våldtäktsutredningar. Så sent som i juli kom två friande domar från Högsta domstolen där man konstaterar att teknisk bevisning onekligen hade kunnat säkras men att så inte hade skett: I det ena fallet SMS-trafik som aldrig kontrollerades och i det andra fallet en kniv som inte skickades för DNA-prov.

Detta handlar alltså inte om fall där ord står mot ord och där utredningarna inte kan komma längre. Det handlar om nonchalant och hafsigt polisarbete ”som faller tillbaka på åklagaren”, som Svea hovrätt krasst konstaterar i sin friande dom.

Vi lever i en tid där endast en av fem anmälda våldtäkter leder till åtal, ännu färre till fällande dom. Samtidigt rasar en starkt infekterad debatt om bristande rättssäkerhet i sexualbrottsmål och om män som bevisligen har blivit felaktigt dömda.

Både den som anmäler en våldtäkt, och den som blir anmäld för våldtäkt, har därför all rätt i världen att kräva att polis och åklagare gör allt som står i deras professionella makt för att utreda varje enskilt ärende. Att utreda grova brott är nämligen ingen form av herrarnas, eller damernas, fria åkning. Det innebär ett ämbetsmannaansvar där man som polis och åklagare, nitiskt och redligt, ska tillvara både brottsoffrens och rättsstatens intressen.

+ Säga vad man vill men Koenigsegg har i varje fall etablerat sitt varumärke hos allmänheten!

– Att, som Stockholms stad, förbjuda rökpauser men inte kafferaster för sina anställda är moralism och förmynderi.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro