ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Norberg: Avvisade flyktingar skickas i famnen på monster

Johan Norberg · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu pågår ett blodbad av närmast bibliska proportioner i Syrien och Irak. Människor mördas  och våldtas för att de tillhör fel grupp eller fel religion. Barn tvångskonverteras och giftas bort. Den kristna minoritet som har levt i dessa regioner sedan urminnes tider håller på att gå under.

I just det läget vill Kristdemokratiska Ungdomsförbundet med en DN-debattartikel öppna en ny diskussion i migrationsfrågan, inte för att kräva att Sverige gör mer för jagade människor, utan för att ”börja diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt”. Eftersom vi har problem med arbetslöshet och bostadsbrist är det svårt att klara av ett så stort flyktingmottagande som vi nu har, menar KDU:s Sara Skyttedal.

Som KDU själva uttrycker det är det ”samhällsplaneringen” som sätter gränser för hur många vi kan ta emot. Men asylrätten är inte vilken ballong som helst som kan formas om för att passa in i vår samhällsplanering. Det är idén att en stat inte får tvinga tillbaka människor till ett land där de riskerar förföljelse. Och alla ska få den rätten prövad individuellt – oavsett statistik och grupptillhörighet.

Jag är ateist, men bland det jag alltid respekterat kyrkan för är dess insatser för asylrätten historiskt. Den som jagades fick tidigt rätt att söka sin tillflykt i kyrkor och kloster, och kyrkan påverkade stater att respektera asylrätten. I Sverige har Kristdemokraterna spelat en viktig roll för öppenheten.

Det är viktigare än på länge. Har du tänkt på vad som händer med människor som avvisas från vårt land? När flygplanet lyfter och vi inte ser dem längre? Som världen ser ut i dag kan Sverige inte avvisa flyktingar till något annat fredligt land och ge dem en ny chans där. Om de inte får stanna här skickas de tillbaka till en veritabel krigszon, i famnen på monster som vill skada och döda.

Skyttedal har en poäng i att våra system inte är anpassade för stora flyktingvågor. Med de höga ingångslönerna är det främst de med lång utbildning och perfekt svenska som får ett första jobb, och så får erfarenheterna så att de får det andra och tredje jobbet. Plan- och bygglagar hindrar nybyggen och det är förbjudet att bygga enkla och billiga modullägenheter. Inte minst bostadsminister Stefan Attefall (KD) har intressanta ambitioner för att förändra detta. 

En humanistisk artikel väl i linje med kristna värderingar hade kunnat förklara att asylrätten är central att om den skapar problem med dagens bostads- och arbetsmarknader måste vi öppna dessa. Eftersom alla tycks eniga om att integrationspolitiken inte fungerar är det obegripligt att detta inte är en större diskussion. Om samhällsplaneringen står emot människovärdet är det inte det senare vi ska tumma på.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro