ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Nötallergikern: Varför är din hälsa viktigare än min?

Anna Hansson · 1 Apr 2017
Uppdaterad 1 Apr 2017

Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Sara Backlund


Vi är många som är allergiska mot nötter och det är tyvärr så att andra människors okunskap eller ovilja påverkar oss. Jag önskar att jag kan gå en dag utan att behöva ta med mig min medicin, utan att riskera andningssvårigheter för att någon blivit sugen på lite snacks, skriver Anna Hansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Du som brukar äta nötter, jag skulle vilja be dig om en tjänst. Jag skulle vilja be dig att börja tänka till. Nästa gång du sitter på en buss och precis är på väg att öppna din påse med nötter som du tagit med dig, gör det inte.

Nästa gång du ska gå på bio och funderar på om du ska välja att ta med en påse nötter eller en påse godis, välj påsen med godis. Nästa gång du ska flyga någonstans och hävdar din rätt att äta nötter var du vill efter att det ropats ut i högtalarna att det finns en nötallergiker ombord, var bara tyst. Börja inte tjafsa om att man borde stanna hemma om man inte tål nötter. Börja inte se dig omkring för att kunna peka ut boven. Och öppna framför allt inte påsen demonstrativt för att visa att du minsann får göra som du vill.

Vi är många som är allergiska mot nötter och det är tyvärr så att andra människors okunskap eller ovilja påverkar oss. Jag vill gärna tro att de flesta bara inte tänker sig för, jag vill gärna hoppas att flera av er som läser det här börjar tänka till innan ni äter nötter på tunnelbanan, bussen och bion. Nästan varje gång jag åker tåg får jag nämligen lämna min plats för att någon i närheten äter nötter. Jag får sätta mig i en annan vagn om det finns en ledig plats eller hitta någonstans där det går att stå i en timme, eller två, tills nötterna är slut och nötdammet lagt sig. Då kan jag kanske gå tillbaka om jag har tur, men det är inte säkert. Varje gång jag går på bio får jag vänta till filmen inte är så populär längre för att ha färre personer i salongen att hålla koll på. Sedan får jag sitta på helspänn vid varje prasslande ljud och vara beredd att byta plats om det prasslet visar sig komma från en påse med nötter.

LÄS MER
Lista: Myter och sanningar om allergier

Jag önskar att folk börjar visa hänsyn mot oss som är allergiska och ta vår allergi på allvar. Jag förstår att de som kan vill äta nötter, att de vill vara nyttiga. Men varför är deras hälsa viktigare än min?

För några veckor sedan fick jag en allergisk reaktion i en mataffär eftersom jag upptäckte för sent att de fyllde på bland lösviktsnötterna. I vanliga fall går jag en omväg för att hålla mig så långt borta från dem som möjligt. Nu räckte det inte. Jag fick svårt att andas, det kliade i ansiktet och läpparna svullnade upp. Den här gången räckte det med tre olika allergimediciner för att dämpa reaktionen men det är inte alltid det gör det. Vi andra tillfällen har jag behövt besöka vårdcentralen för att få mer hjälp, eller om den hunnit stänga för dagen, ringt en ambulans.

Om ni nu ska envisas med att sälja nötter i lösvikt, placera dem långt in i affären så att man kan köpa de flesta varor man behöver utan att behöva passera nötterna. Skylta med dagar och tider då ni kommer att ha påfyllning så att vi vet när vi ska undvika att besöka er.

Helst önskar jag att nötter skulle förbjudas på allmänna platser och att de inte längre ska säljas i lösvikt i affärerna. Jag önskar att jag kan gå en dag utan att behöva ta med mig min medicin utan att riskera andningssvårigheter för att någon blivit sugen på lite snacks. Till dess att det händer vill jag be er att tänka till. Det kan faktiskt handla om någons liv!

Anna Hansson, författare

pil
Om debattören

• 35 år

• Ort: Ånge

• Skrivit barnboken Lovisa och nötterna

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro