ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nu börjar kampen mot sexismen

Fridah Jönsson · 15 Aug 2013
Uppdaterad 15 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Jag vet inte om det bara är jag, men har inte årets sommarprat hållit en extremt hög kvalitet? Både Maja Ivarsson, Jenny Strömstedt och Carolina Gynning pratade om erfarenheter av övergrepp. Anna Blomberg pratade om sin första mens, Liv Strömquist gick ett steg längre och lät hela sitt program handla om just mens och Johanna Frändén berättade om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

Jag vill så himla gärna att alla elever som börjar skolan i dagarna lyssnar på deras berättelser. För nu har vi faktiskt hört lite för många berättelser om att bli kallad hora i korridorerna och vi har sett lite för många exempel på hur tafsande killar ses som ett fenomen som bara inte går att ändra på utan som liksom bara finns där. Kan vi inte bara gemensamt ta ett ansvar nu? Kan vi inte bara bestämma att det fan får bli skärpning i skolorna? Från och med nu så pratar vi om jämställdhet och likabehandling på lektionerna och från och med nu så slutar vi låta eleverna välja lag på idrotten (varför finns den aktiviteten fortfarande?) och från och med nu så röstar vi inte om vem som ska bli lucia och från och med nu så läser vi lika många kvinnliga som manliga författare på svenskan och från och med nu så är det faktiskt en rektors förbannade plikt att utreda sexuella trakasserier DIREKT när någon berättar om dem. Vi fick göra hur många elevenkäter som helst under min skoltid, men jag kan inte minnas att någon av dem handlade om sexuella trakasserier. Vi fick aldrig svara på om vi upplevde att skolan tog killar och tjejer på lika stort allvar. Ingen frågade oss vad vi egentligen tyckte om den bikinimodevisning som planerades gå av stapeln mitt i cafeterian, som sedan till slut stoppades av okänd anledning (förhoppningsvis hade i alla fall en eller två lärare faktiskt läst likabehandlingsplanen som låg och skräpade i någon pärm någonstans). Jag förstår faktiskt inte varför det verkar vara så fruktansvärt svårt att fatta att det är en mänsklig rättighet att slippa bli kallad hora. Varför vill man jobba med ungdomar om man inte vill hjälpa dem att bli bättre människor? Vad driver rektorer att låta en lärare som står åtalad för att ha tafsat på barn fortsätta jobba? Vad är det som får människor i Bjästa att välkomna och stötta en våldtäktsman?   Nu börjar revolutionen. Låt hösten 2013 gå till historien som terminen då alla Sveriges skolor tog ett gemensamt krafttag mot sexismen. Tärningen är kastad. + Sommarprat.– Allsångens förlust. Martin Schibbyes och Johan Perssons sommarprat var ju också magnifikt.   Måns Zelmerlöw slutar på Allsång på Skansen. Hela min tillvaro faller samman.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro