ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nu har en fanatiker tagit ifrån oss något

Göran Greider · 13 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hade han hunnit några meter till, ut på Drottninggatan, och där låtit sprängämnena detonera – då hade detta land stått inför en massaker som fått oöverblickbara konsekvenser. Nu exploderade bara en av bomberna och ingen annan än självmordsbombaren miste livet. Det kommer att dröja länge innan alla fakta är på plats, men intrycket hittills är att det inte rör sig om något särskilt professionellt terrordåd. Jag vet inte om det är någon tröst, vi var ju bara en hårsmån från en katastrof, men det kan kanske bidra till att minska känslan av ett överväldigande hot.Har Sverige nu mist sin oskuld? Sådana formuleringar hördes redan på lördagskvällen. Ett återkommande tema nu är att Sverige är ”en del av världen” och att dåd av det här slaget därför är att vänta. Men Sverige har alltid varit en del av världen och det finns ett mått av förnekelse i att inte erkänna de mycket konkreta orsakerna till varför hotbilden mot Sverige nu är starkare än tidigare. Den främsta orsaken är att Sverige sedan ett antal år har närmat sig Nato och har trupp i Afghanistan. Politikerna som beslutat att skicka trupp till Afghanistan, där de verkar under amerikanskt befäl, har inte på allvar upplyst folket om det pris oskyldiga människor riskerar att få betala för det i Sverige. Det som har betonats är den insats svensk trupp kan göra för det afghanska folket – men från officiellt håll förtigs att det tyvärr kan finnas ett pris för svenska civila för den insatsen. De fanatiska galningar som utför terrordåden skiljer inte mellan ansvariga politiker och helt oskyldiga människor.Naiviteten ligger här alltså inte hos svenska folket, utan hos politiker som inte berättat på exakt vilket sätt de gjort oss ”till en del av världen”.Den andra orsaken till dessa dåd är att stora grupper i samhället marginaliserats och känner sig ute-stängda, vilket hos enstaka individer kan alstra blint och besinningslöst hat. Europa är i dag, efter årtionden av skyhög arbetslöshet, egentligen en ganska traumatiserad världsdel. Seriekoppla dessa sociala trauman med den värld som kommit efter den elfte september – imperialism och islamism – så är nog resultatet tyvärr dåd av det här fanatiska slaget.Nu har en fanatiker tagit ifrån oss något: Frimodigheten man alltid känt när man när man går på en gata i Stockholm. Jag tänker på hur många gånger jag gått där på Drottninggatan, ibland med ett barn i handen.+  Jag hör plattan med Springsteenlåtar som tidigare inte släppts och blir lycklig.– Klimatmötet i Cancún levererade inte det biosfären behöver, utan det som ledande politiker behöver för att inte tappa ansiktet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro