ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nu kan du äntligen slappa utan samvetskval

Alexandra Pascalidou · 25 Jul 2014
Uppdaterad 25 Jul 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Den bästa av årstider är här. För dem som har semester väntar en högtid av slötid. Nu kan du äntligen slappa utan samvetskval. Låta Luther slumra mot din axel och låta lusten leda dig genom ledigheten.

Tappa bort mobilen i någon hemlig vrå, göm undan paddor och datorer, mobilisera mobilfriheten och organisera ett eget avvänjningsläger för att uppleva regnbågar och solnedgångar utan filter.

Dags för digital detox. Tid för avkoppling i stället för uppkoppling. Världen slutar inte snurra för att vi inte insta­grammar, twittrar eller facebookar våra frukostflingor i motljus. Eller för att vi slutar snoka runt bland andras semesterbilder. Enligt studier gynnar en digital detox sömnen, minskar stressen och ökar välbefinnandet. Det är precis vad vi behöver under sommaren som är en reträtt till vår egen rytm och våra egna behov. Nu har vi äntligen tid för introspektion. Nu kan vi blicka inåt i stället för att jäkta genom vardagens alla måsten. Nu kan vi passa på att utvärdera det som varit och omprioritera det som väntar.

Passa på att gå vilse. Dra nya stigar. Välj nya vägar. Vägra väckarklockor. Besök en tät skog, en ödslig strand, en lekpark långt borta. Ta tunnelbanan till en för dig främmande förort, ta bussen till hållplatser du aldrig besökt, ta båten till en ö du inte visste fanns.

Försov dig. Peta dig i naveln. Gå okammad och oborstad eller sätt på dig det allra finaste du har i garderoben. Det där plagget du sparat för speciella tillfällen.

Designa din dag som vore den din allra sista men låt den bli en inledning på ett nytt, löftesrikt kapitel.

Rita, skriv haikudikter, råka ring någon du inte talat med på länge.

Dansa barfota. Vissla din favoritmelodi. Sjung högt från hjärtat så att ­alla hör. Glöm allt du borde komma ihåg.

Bygg ett arkitektoniskt mästerverk av den växande diskhögen.

Frigör tid för fantasi och dagdrömmeri. Nedteckna ­dina drömmar. Skriv ner vad du skulle göra om allt var möjligt. Om det inte fanns några andra gränser och hinder än de din fantasi formulerar.

Tala med en främling. Bjud hem hen och avslöja en välbevarad­ hemlighet.

Lek med dina barn på deras villkor. Byt roller för en dag. Bli dina barns barn. Underkasta dig deras lust. Låt dem avgöra dagens klädsel och meny. Sist jag gjorde det tjatade min femåring om att jag skulle äta upp allt på tallriken. Ett berg av Nutellapannkakor. Det fick mitt eget mattjat att avta.

Överös din omgivning med beröm. Brodera ut din kärlek i långa ord och sockra dem med sköna adjektiv. Förklara hur fantastiska och värdefulla och vidunderligt vackra de är. När du själv blir kärleksbombad och översköljs av beröm, vifta inte bort det. Stanna upp. Lyssna noga och när berömmet tystnat svarar du: Kan du utveckla det?

Memorera hyllningarna som ett vaccin mot mörka ­dagar.

Sommaren är här för att vi ska bunkra ljus. Så, ladda lätthet och spara skratt och sorglöshet. Njutning är ­sommarens signum.

+ Min bok.  Min bok ”Kaos: Ett grekiskt krislexikon” finns nu i pocket. Hyllad av en unison kritikerkår. De kan ju inte ha fel.

– Allt är bra.  Ingenting dissas under årets härligaste högtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro