ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nu ska gnällspikarna själva göra jobbet

Peter Larsson · 19 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har en liten svart bok i jackfickan där jag för anteckningar över saker som bör göras. Det kan vara allt ifrån att komma ihåg tvättiden till att handla en liter mellanmjölk på vägen hem.

Vad många inte vet är att min lilla bok också fungerar som underlag till en kriminell verksamhet. Varje dag skriver jag upp låttitlar i min bok som jag sedan så fort jag kommer hem tankar ned och genast avnjuter. Utan skam i kroppen laddar jag också ner tv serier, och ibland när tillfälle ges även långfilmer som ännu inte släppts på dvd.

Jag skänker inte en tanke till de stackars musikprofiler som snyftar i rutan över uteblivna inkomster. Hela musikvärlden hotas nu att gå under på grund av oss, ligister, pirater som hämmar den kreativa andan och stjäl av sanna konstnärer som lever för att skapa.På tunnelbanan, på torget, i bankomatkön, ja praktiskt taget överallt är de människor som bidrar till musikens och den stora filmens fall. Och de människor som gör det kan vara vem som helst. En lärare eller en dagisfröken, en präst eller ett vårdbiträde, ja till och med en högutbildad läkare.

Så helt plötsligt, kommer regeringen med det briljanta förslaget att helt enkelt låta gnällspikarna själva göra jobbet. Musik-, film- och bokbranschen jublar. Äntligen är det dags att visa den lilla människan vart skåpet skall stå. Markera och sätta tydliga gränser.

Sextonåriga Kalle i Herrljunga fattar desto mindre. Går förslaget igenom är det snart möjligt för de stora bolagen att hämnas konsumenternas svek och få oskulden Kalle att pynta för samtliga avsnitt av “Vänner”, säsong ett. Polisen lämnas utanför. Det blir bäst så.

Det här med fildelning är högst personligt. Öga för öga, tand för tand. Privata ekonomiska intressen, kräver speciallagar. Undantag och reservationer.

Att musikjättarna bör förändras i takt med utvecklingen, erbjuda konkurrenskraftiga alternativ och hitta lösningar på problemen de själva har är relevant i frågan kring det nya lagförslaget. Och istället för att själva jaga en generation väljer nu regeringen att låtaandra göra det.+ Trots snålblåst, snö och regn var vi närmare 400 personer sommanifesterade mot det meningslösa våldet i på Sergels torg i söndags-  Min vän blev bara några dagar tidigare vittne till ytterligare enmeningslös våldshandling.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro