ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nu vet vi - en amerikansk invasion gjorde det värre 

Johan Norberg · 24 Sep 2014
Uppdaterad 24 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

”Hur skulle det kunna bli värre?” Jag minns repliken väl för jag fann den så övertygande. Det var våren 2003 och jag höll med min samtalspartner om att Iraks diktator Saddam Hussein var en tyrann som borde försvinna, men jag frågade om det inte fanns en risk att en amerikansk invasion kunde göra situationen värre. Han berättade om despotens folkmord och tortyr och frågade hur det skulle kunna bli värre än det. Jag blev honom svaret skyldig. Nu vet vi att det kunde bli värre – nu när maktvakuumet i Irak och Syrien fylls av slaktarna i Islamiska Staten, IS, som förintar minoriteter och halshugger och korsfäster motståndare. FN bedömde förra månaden att IS hade rövat bort 1 500 kvinnor och barn som sexslavar. På kort tid har det blivit historiens rikaste och tyngst beväpnade terroristorganisation. Det finns bara en sak vi vet om utrikespolitiska äventyr – vi vet aldrig hur det blir. Det är lätt att på distans rita om samhällsystem, men i verkligheten klampar man runt i ett komplext väv av traditioner, relationer och maktförhållanden. Det avtryck man gör på ett ställe sätter igång oförutsedda kedjeeffekter. Det är därför man ska se upp med var man sätter fötterna. När USA ockuperade Irak upplöste man militären och rensade ut i myndigheterna. Avsikten var att bereda mark för nya, demokratiska institutioner, men innebar att de enda som höll ihop landet försvann och tiotusentals unga sunniter kastades ut i osäkerhet, utan något annat än vapen, militär träning och ett hat mot väst som gjort det mot dem. Den nya shiaregimen säkrade sin makt genom angrepp på sunniter, men de anslöt sig då till IS. I Syrien undvek diktatorn al-Assad att angripa IS, och han befriade till och med dess kämpar ur fängelser då de var användbara mot andra rebellgrupper. Nu har de blivit hans största hot. Historien är full av oförutsedda konsekvenser. USA blandade sig i första världskriget för att rädda demokratin, men det ledde till ett så stort nederlag för Tyskland och revanschism så att Hitler sedan kunde ta makten. För att vinna kriget mot honom tvingades väst rusta Sovjetunionen, som i sin tur blev hotet under det kalla kriget och för att vinna det understödde USA Sovjets islamistiska motståndare. Den som sår vind skördar storm. Men det går inte heller att gå iväg. ”If you break it you own it”, som det heter i amerikanska butiker – och i utrikespolitiken. Om man berett mark för apokalypsens ryttare har man en skyldighet att skydda dem som riskerar att ridas ned. Vi vet nu hur svårt det är att göra det på distans, så det bästa är att stödja de mest demokratiska regionala krafter som kan bjuda motstånd, som kurderna i norra Irak. Men räkna inte med att det blir lätt. Det enda vi vet är att vi inte vet.+ Alphaville & Depeche Mode Det är 30 år sedan två av de bästa skivorna någonsin - Alphavilles Forever Young och Depeche Modes Some Great Reward.

- Enkla lösningarVissa tror SD skulle minska om vår flyktingpolitik var mer som andra europeiska länders. Men Le Pen har 32 procent, Sannfinländarna 21procent, Dansk Folkeparti 20 procent, FPÖ 20 procent, Geert Wilders, 19 procent, UKIP 15 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro