ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nubben och vinet kan drickas någon gång efter julen

Tanvir Mansur · 19 Dec 2014
Uppdaterad 19 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Så länge jag kan minnas har vi firat jul i min familj. Vi som var barn gick i Luciatåg, vi delade ut julklappar till varandra och åt julmat. Det är något fint med att ha traditioner som förs vidare till nästa generation. Det skapar gemenskap och får en att känna sig närmre sina föräldrar, syskon och barn. Men det är också skönt att veta att saker och ting kan förändras. Det är okej att gå från att ge hårda julklappar till att ge gåvobevis för en välgörenhetsorganisation.

Traditioner är viktiga för oss vuxna för att de påminner oss om vår barndom. Vi känner oss mer trygga i oss själva genom att upprepa ritualer från våra yngre dagar, då våra identiteter formades. 

Men vad betyder det egentligen? Jultraditionerna har blivit så viktiga för många att de blir upprörda över minsta lilla förändring. Därför ser vi debatten om luciatåg varje år. Vuxna kan bli förbannade över att de uppklädda barnen inte ser ut som de gjorde när de själva var små. Det betyder att traditionen egentligen handlar om de vuxnas förväntningar, snarare än barnens önskemål. När elever själva får bestämma kommer traditionen se ut på ett annat sätt. Det är väl för de ungas skull som vi har luciatåg i skolan? Lucia är inte längre den skönhetstävling den brukade vara. Nu kan även barn som inte är flickor vara Lucia, om det är elevernas önskan. Och inte längre bara blonda flickor som pressas från vuxenvärlden om att vara fagra och vackra kvinnogestalter. 

När dessa ritualer förändras, också på de ungas villkor, så skadas ingen. Tvärtom, barnen får det bättre om de själva får vara med och bestämma. Luciatågen i skolan är inte till för de vuxnas skull.

Detsamma gäller alkoholen på julen. IOGT-NTO arbetar för ett samhälle där alkohol inte måste vara normen i alla sammanhang. I sin kampanj Vit Jul visar de hur många barn som drabbas av att deras föräldrar eller andra vuxna i omgivningen dricker under julhelgen. Hittills har över 20 000 personer lovat på kampanjens hemsida att tillbringa julen utan att dricka något med mer än 2,25 procent alkohol.

Det är också ett sätt att säga att alla traditioner inte måste följas. Om julen handlar om att ge barnen en bra upplevelse under uppväxten, behöver inte spriten följa med i de minnena från deras barndom. Eftersom de gör som vi gör, snarare än som vi säger, kommer det vara för sent när alkoholen har blivit en del av deras vardag. Den där nubben kan drickas någon gång efter julen, och vinet klarar sig bra i kylskåpet till ett bättre tillfälle.

För att skapa en jul som är värd att minnas i framtiden kan det därför vara värt att ändra på vissa traditioner. Vi borde bli bättre på att ställa den där viktiga frågan till oss själva.

För vems skull gör jag det här?

Plus: ​ Skönt att så många engagerar sig för att skapa en jul för de som känner sig ensamma under högtiden. Att själv engagera sig kan också vara ett sätt att träffa fler människor som inte firar med andra personer. Det räcker med en lapp i porten, och en öppen dörr. 

Minus: Skolmassakern i Peshawar i Pakistan. 145 personer dog, varav 132 var barn. En hel värld sörjer.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro