ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nyckeln till SD skramlar hos sossarna

Göran Greider · 19 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna har haft sina så kallade landsdagar och rapporteringen i media har varit riklig. Företrädarna för detta främlingsfientliga missnöjesparti känner sig nog ganska hoppulla om att komma in i riksdagen nästa år, men jag är inte så säker på att de gör det. Vad kan hindra det? Ganska mycket, faktiskt. Det som händer just nu i svensk politik är ganska bra, nämligen att höger-vänsterskalan har blivit litet tydligare. Det betyder att de båda blocken mer och mer strider om riktiga saker, om arbetslöshet, a-kassa och välfärd, och de ideologiska skillnaderna mellan blocken är trots allt litet större nu än varit på ett bra tag.

När det finns vänster och höger i politiken på ett tydligt sätt, ja då blir det svårare för missnöjespartier som Sverigedemokraterna att vinna terräng. Då kan de inte säga: Titta, de är likadana allihopa. En viktig förklaring till att Danskt folkeparti växte sig så starkt var att dansk socialdemokrati nästan blev ett mittenparti. Då var det lättare för Pia Kjersgaard att tala om behovet av äldreomsorg och välfärd, trots att hon också ville sänka skatterna i bästa högerstil.

Faktum är att nyckeln som kan låsa ute Sverigedemokraterna skramlar i framförallt socialdemokraternas nyckelring. Det beror på att politiken alltid har minst två centrala dimensioner.

Den ena, den viktigaste, rör frågor om jobb och välfärd (och idag även miljö). Om det talas mycket om detta går det vanligtvis ganska bra för vänsteralternativen. Men om istället politikens andra dimension, den som handlar om identitet och kultur eller om den ene eller andre är tillräckligt svensk, istället får överhanden, ja då kan främlingsfientliga missnöjespartier vinna på det. De allra flesta så kallade etniska problem eller motsättningar är egentligen klassfrågor. Upplopp i franska förorter? Bränder i svenska förorter? Då gäller det inte hudfärger eller kultur, utan brist på jobb och fungerande välfärd, kort sagt sociala orättvisor.

Här har medierna ett fruktansvärt viktigt uppdrag: att skildra sådana problem som sociala problem och inte förfalska dem till etniska frågor. När höger och vänster blir tydligt känns den röst man har i valet alltför viktig för att slösa bort på ett missnöjesparti.+ Fler och fler länder grubblar över om inte världsvalutan, som idag heter dollar, borde ersättas med andra och fler valutor. Bra!  – Media borde rannsaka sig självt när det gäller bevakningen av de tre svenska medborgare som greps i Pakistan. De släpptes. Men de kallades terrorsvenskar.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro