ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nyköping borde göra som Mexico City

Stephan Mendel-Enk · 7 Jun 2011
Uppdaterad 7 Jun 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ska inte Nyköping lugna ner sig snart? Sedan flera år bedriver de massiva annonskampanjer för att få folk att flytta till deras kommun. På stora svartvita foton i Stockholms tunnelbana visar de hur bra allt blir bara man flyttar till Nyköping. Här kan man ro mitt i stan! Här kan man dansa på klipporna! Här kan man promenera på stranden med en man som uppskattar Dressmans sommarkollektion! Det är inte bara Nyköping. Mängder av svenska små-orter beter sig på samma sätt. De skickar ut brev och broschyrer där de bönar och ber att man ska flytta till just dem. Att spela svåråtkomlig verkar inte vara en förförelseteknik som fått något större genomslag på landsorten.  Alla orterna använder samma argument för att locka till sig invånare. Att det är så lugnt, tyst och finns så mycket orörd natur hos dem. Vilket är ett annat sätt att säga: ”Här finns inte en käft, här vill ingen annan bo.”Alla har också samma typ av bilder. För att övertyga oss om att byta hemstad har de foton på avstressade par som dricker kaffe på en brygga. Eller på balkongen, eller är ute på promenad med en termos i picknickkorgen. Kaffe. Det är vad de tycker att vi ska syssla med när vi flyttat. Kom till oss, lämna alllt, vi har kaffe. Hur svårt är det att få tag på kaffe? Man kan inte gå två meter i Stock­holm utan att påminnas om kaffe. På jobbet måste man dricka hela tiden, tiokaffe, lunchkaffe, trekaffe, fika, ska du ha påtår, vi tar väl en skvätt till. Jag tror att Nyköping och de andra skulle ha större chans att fånga allmänhetens intresse om de lyckades komma på en metod för svenska medborgare att undvika kaffe i fem minuter. Frågan är hur långt de där glesbefolkade hålorna är beredda att gå. Hur desperata kan de bli? Om vi bara fortsätter att ignorera dem, vad kommer de då att ta sig till för att få dit oss? ”Men flytta hit någon gång då! Du får tusen spänn, du får en Ipod, du får sparka kommunstyrelsens ordförande allt du kan i pungen.”Städer som är populära på riktigt håller inte på så här. Mexico City, till exempel. Varje år väller tusentals människor in från resten av Mexiko utan att Mexico City lyft ett finger. Om Sveriges småorter vill visa sig seriösa i sina ambitioner att locka inflyttare borde de kopiera megastädernas framgångsrecept. I reklambroschyrerna borde de skriva: ”Kom till oss! Vi har smog, gatuvåld samt begränsad tillgång till parkeringsplatser och grönområden!”

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro