ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Om demokraterna och republikanerna är mamma och pappa så är Trump den trotsige tonåringen

Johan Norberg · 12 Okt 2016
Uppdaterad 13 Okt 2016
Jag är fortfarande förfärad över tanken på att en man helt utan impulskontroll ska ha knappen till kärnvapenarsenalen, men en del av mig funderar på om inte skulden finns hos de gamla partierna, skriver Johan Norberg.

Jag är fortfarande förfärad över tanken på att en man helt utan impulskontroll ska ha knappen till kärnvapenarsenalen, men en del av mig funderar på om inte skulden finns hos de gamla partierna, skriver Johan Norberg. Foto: TT/Metro


Trumps anhängare känner sig svikna av de gamla och tycker det är så uppfriskande med någon som säger vad han tycker, utan underdånighet och utan hämningar. Som inte känner respekt för sånt han inte förstår, skriver Johan Norberg om amerikanska presidentvalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har följt och förfärats av Trump ända sedan han kandiderade, men det är först under min pågående USA-resa, där jag träffar både de som kommer rösta på Trump och de som hatar honom, som jag förstår varför han också kan vara så lockande. Och den avgörande ledtråden får jag när jag på en tillställning i New York träffar en man som gick i samma skola som Trump i Queens. Han berättar att Trump var en rätt obehaglig kille i svart skinnjacka. En tuffing, något av en mobbare. Men man ville vara på hans sida, hellre än emot honom. Just så.

Amerikaner har länge talat om demokraterna som mammapartiet och republikanerna som pappapartiet. Inte bara för att kvinnor oftare röstar demokratiskt och män republikanskt, utan också för att partierna på många sätt har motsvarat traditionella könsroller. När du har problem vill vänstern krama dig och säga att allt kommer att bli bra, medan högern vill läxa upp dig och skicka upp dig på rummet utan kvällsmat. Demokraterna till vänster vill ta hand om alla, ge dig bidrag men också tvinga dig att äta upp grönsakerna. Republikanerna till höger vill ha ett starkt försvar, lag och ordning och att du ska klippa dig och skaffa ett jobb.

►LÄS MER: Johan Norberg: Frihandelns fiender är de fattigas fiender

Skillnaderna kan förefalla stora. Men den gemensamma nämnaren är att de båda behandlar medborgarna som barn. De tycker sig veta vad som är bäst för folket och säger en sak i valrörelsen och en annan efteråt, för att få dem dit de vill. Och väljarna har tröttnat på det. Efter att ha lett folket in i Irakkrig och finanskris, bailouts och massiv skuldsättning har de förlorat sin naturliga auktoritet. Varför lyssna på dem nu? Gentemot republikanernas pappa och demokraternas mamma erbjuder Trump den trotsige tonåringen. Det är därför gamla ordning och reda-republikaner är så förfärade. Här kommer en vulgär kandidat som vill välta både rättsordningen och den internationella ordningen över ända.

Men det är just det Trumps anhängare älskar. De känner sig svikna av de gamla och det är så uppfriskande med någon som säger vad han tycker, utan underdånighet och utan hämningar. Som inte känner respekt för sånt han inte förstår, utan bara vill riva ned det och vrålar om att sätta motståndare i fängelse, som en tredje världen-despot. De har överseende med hans sexism, lögner och mobbing. Sådana är ju testosteronstinna tonårskillar.

►LÄS MER: Johan Norberg: Värnplikt sliter sönder samhället

Jag är fortfarande förfärad över tanken på att en man helt utan impulskontroll ska ha knappen till kärnvapenarsenalen, men en del av mig funderar på om inte skulden finns hos de gamla partierna, som behandlade väljarna som barn tills de började bete sig som sådana. Om de är övergivna av föräldrarna så är detta Flugornas herre, och då vill man helst vara på samma lag som den mest oresonlige och aggressive ungen.

+ The Cure i Globen. Mina gamla tonårsidoler, som jag sedan länge räknat ut, genomför en förbluffande fin konsert, med bra val av låtar, skickligt genomförda.

- Förmynderiministern Folkhälsominister Gabriel Wikström vill förbjuda nätvinhandeln. Inte nog med att Systembolaget inte tar fram det jag vill ha. Nu vill han förbjuda mig att skaffa det på annat vis.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro