ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Om det är så här Gud vill ha det är Gud en skitstövel

Nina Åkestam · 14 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

“Om Gud vill ha det så här är Gud en jävla skitstövel”. Så kommenterade min vän artikeln hon just delade på Facebook , och jag kunde inte annat än hålla med. Artikeln handlade om en drygt 80-årig före detta advokat i Israel som hade blivit tvingad att byta plats på ett flygplan för att hennes stolsgranne , som var man och ortodox jude, av religiösa skäl inte ansåg sig kunna sitta bredvid en kvinna. Advokaten bytte förvisso plats, men bestämde sig för att stämma flygbolaget med motiveringen att han lika gärna kunde ha krävt att hon skulle byta plats för att hon var judinna , vilket aldrig skulle accepteras. Så varför ska kön vara annorlunda? 

►LÄS MER: Nina Åkestam: Nej, jag har inte gått vilse – jag är gravid​

Religion anges som skäl för diverse bisarra krav och infall. Väldigt ofta handlar det just om olika versioner av könsförtryck. Ett israeliskt flygbolag särbehandlar betalande passagerare för att det är i linje med någons tro. I USA, Sydamerika och Polen driver kristna krafter på för omänsklig abortlagstiftning av samma skäl. I Sverige anser KD att religion ska kunna vara skäl för barnmorskor och läkare att inte behandla patienter som enligt lagen har rätt till deras hjälp. För att inte tala om den fruktansvärda könsapartheid som miljontals kvinnor i muslimska länder tvingas leva under, och som sträcker sina hedersklor ända in i svenska högstadieklasser. 

Det måste vara nog nu. Det är ovärdigt för demokratiska samhällen att låta vissa gruppers uppfattningar allvarligt inskränka friheten för andra. Det brukar dessutom anses fel att hävda att man bara lyder order när ens beteende ifrågasätts. Det lär sig förskolebarn som försöker försvara sig med ”men alla andra gjorde ju så…”, det lär sig börsbolagens styrelseordföranden när de inte beviljas ansvarsfrihet, och det lär sig de lägervakter som fortfarande fälls för brott mot mänskligheten under andra världskriget. 

Vi har alla personligt ansvar för våra handlingar. Att hävda att min gud tvingar mig att bete mig illa mot andra kan inte ge ett frikort. Snarare borde det leda till frågan om den här guden verkligen är så bra. Och om jag är redo att göra andras liv sämre för att öka mina egen popularitet i min guds ögon, är inte det själva definitionen av feghet? Och brukar inte religioner i allmänhet snarare premiera mod och självuppoffring?

LÄS MER: Nina Åkestam: Att jag inte är precis som du gör mig inte till en idiot

Jag är självklart för religionsfrihet. Den som själv vill byta plats på ett flygplan, gå vidare med en oönskad graviditet, välja bort vissa yrken eller inte lämna hemmet av religiösa skäl har all rätt att göra det. Men precis som religionsfrihet innebär rätten att tro på vad man vill, innebär det skyldigheten att inte häva över sina personliga trosuppfattningar på andra. Allt annat är otänkbart, orimligt, och, skulle jag vilja säga, ogudaktigt. Om det inte stämmer som min kompis skrev, att Gud är en skitstövel.

+ Hjalmar Söderberg. Novellix släpper i dagarna fyra noveller av en av mina absoluta favoritförfattare. Hurra!

- Karolina Ramqvist. Den Vita Staden har precis kommit ut i pocket, och tyvärr är läsupplevelsen så stark att jag har dragit på mig både illamående och mardrömmar av den. Tveksamt om det är okej att skriva så bra. 

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro