ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Om du inte vaccinerar ditt barn så kan min son dö

Alexandra Rejsmar · 14 Mar 2017
Uppdaterad 14 Mar 2017
Föräldrar vill inte vaccinera sina barn längre, dessutom utan vidare vettiga belägg för det, skriver Alexandrea Rejsmar.

Föräldrar vill inte vaccinera sina barn längre, dessutom utan vidare vettiga belägg för det, skriver Alexandrea Rejsmar. Foto: Privat


Min son är fruktansvärt allergisk och har nedsatt immunförsvar. Så vissa vaccin kan han inte få. Han förlitar sig på att de som kan vaccinera sig gör det, skriver Alexandra Rejsmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kommer ni ihåg den där härliga epidemin av kikhosta i början av 1900-talet, då cirka tusen personer dog varje år? Vad tråkigt det blev när man tog fram det första vaccinet mot det och det började dö mindre folk. Men sedan drog man in vaccinet och det blev en vanlig sjukdom igen. Mellan 1981 och 1983 blev ca 2 300 barn så dåliga att de behövde vårdas på sjukhus, hälften var under ett år. Fyra procent av dessa barn drabbades av neurologiska komplikationer.

Det är här ungefär mammorna i Facebook-grupper som heter typ Hemmafödsel vid fullmåne blir galna.

”Ja men fyra procent är ju ingenting, tänk på att man kan få autism av vaccin”, säger de. Eller den här är ännu skönare: ”Man dör inte av kikhosta, det är som en vanlig förkylning. Ge mig källa på dödsfall”.

Okej, för det första: 92 barn fick alltså i början av åttiotalet neurologiska komplikationer på grund av kikhosta. På mitt barns förskola går det ungefär 30 barn, det innebär att tre förskolor skulle drabbas av det.

För det andra, det finns ingen giltig rapport på att man kan drabbas av autism av vaccinering.

”Det gör det visst det”, säger Waldorfmorsan87.

Nej, det gör inte det! Det gjordes en, men den fick dras tillbaks illa kvickt eftersom det inte stämde.

Kan vi inte prata om hur 350 000 barn förlamades år 1988 av polio? Vi snackar nästan tusen barn varje dag. Polio är på väg att bli helt utrotat idag. Om vi fortsätter att vaccinera våra barn så kommer polio att vara borta år 2019. Men det har börjat hända någonting. Föräldrar vill inte vaccinera sina barn längre, dessutom utan vidare vettiga belägg för det.

Om man får välja mellan att låta sitt barn vara friskt med lite feber efter en vaccination eller låta sitt barn dö en plågsam död, som innebär att kvävas i sin egen kropp efter ett fruktansvärt sjukdomsförlopp där hen blir förlamad i hela kroppen. Är det ett svårt val? Jag tycker inte det. Om jag fick välja mellan det och autism, gissa vad jag hade valt?

”Men vaccinera ditt barn då!”- säger SigridsMamma.

Jag vaccinerar mina barn med allt de kan vaccineras med. Men min son är fruktansvärt allergisk och har nedsatt immunförsvar. Så vissa vaccin kan han inte få. Han och så många andra barn förlitar sig på att de som kan vaccinera sig gör det.

Jag har sett kikhosta. Jag blev duschad av kikhostenys av en tre månader gammal flicka när jag jobbade på barnklinik. Tack vare min vaccinering så blev jag inte sjuk. Jag hade inte ens velat se min värsta fiende från mellanstadiet så sjuk. Och tro mig, jag gillade inte henne. Alltså inte ens lite.

Summan av kardemumman? Sjukdomarna börjar komma tillbaka. Mässlingen har gjort intåg, kikhostan har krävt livet av tre spädbarn de senaste två åren. Jag brukar faktiskt skita i vad andra gör. Men när era handlingar kan drabba min son, då bryr jag mig. Då blir jag galnare än alla Facebookgrupper för naturliga waldorfmammor tillsammans.

Är ni osäkra, för det får man vara, prata med er bvc-sköterska. Be att få prata med en läkare. Men sitt inte och gadda ihop er i Facebookgrupper där er enda källa är galningen Rudolf Steiner som typ trodde att den här typen av sjukdomar är ”naturliga kriser i barns utveckling”. Jag lovar, det är de inte.

Alexandra Rejsmar

Fotnot: Smeknamnen är fingerade.

Fotnot: En version av denna text har tidigare publicerats på Alexandras blogg.

Fakta om debattören:Ålder. 27 årOrt. NorrköpingSysselsättning.Bloggar på familjeliv.se

Fakta om debatten:Du som vårdnadshavare väljer själv om du vill vaccinera ditt barn och det kostar ingenting. De vaccinationer som alla barn erbjuds kallas gemensamt för det allmänna vaccinationsprogrammet.I det ingår vaccin mot:difterikikhostastelkramppolioHaemophilus influenzae typ b (Hib)pneumokockermässlingpåssjukaröda hundHumant papillomvirus (HPV). Endast flickor.Vissa landsting erbjuder vaccin mot ytterligare några sjukdomar. Källa: 1177.se

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Rejsmar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro