ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Om en bekant sprider rykten om muslimer – ta en fika på den lokala moskén

Tanvir Mansur · 5 Dec 2014
Uppdaterad 5 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

“Du är okej, du är ju min polare”. Så kan det låta när någon försöker ursäkta sin rasism mot den folkgrupp du tillhör. Men kanske kan den enskilde personen med rasistiska fördomar ändå bli mindre rasistisk genom att lära känna människor som hen hyser förakt mot? Två personer kan ha fler gemensamma intressen som de kan enas kring, trots olikheter. Det kan vara att de båda tillhör arbetarklassen och har samma problem på arbetsmarknaden. Det är en grund för samarbete, snarare än konflikt.

I Storbritannien var Tommy Robinson medgrundare och talesperson för den militanta islamofoba rörelsen English Defence League. Organisationen gjorde sig känd genom stora gatuprotester med fotbollshuliganer, nazister och andra. Deras medlemmar jagade muslimer på gatorna i Londons förorter och har anklagats för att ligga bakom moskébränder. I en BBC-dokumentär går det att se hur Tommy Robinson under 18 månader fick umgås med den brittisk-muslimske debattören Mohammed “Mo” Ansar. Tommy följde med på middagar och fika med olika muslimer och moskéer. Det gav honom en mer nyanserad bild av islam och muslimer i Storbritannien.

Han lärde sig att muslimer är olika personer med olika viljor och olika sätt att tänka. Det gjorde att hans fördomar minskade. Efter arton månader träffade han Maajid Nawaz, grundare av tankesmedjan Quilliam, som arbetar mot muslimsk extremism. Mötet inspirerade till slut Tommy att sluta som ledare för EDL. Han ville inte vara ledare för en militant islamofobisk rörelse, och hade hittat ett mer konstruktivt sätt att motverka extremism. Han gick med i Quilliam och arbetar nu tillsammans med muslimer.

Vi behöver fler mötesplatser i vardagen som gör att människor lär känna varandra. Om en bekant sprider rykten om muslimer, då kan ni kontakta den lokala moskén och fråga om ni kan ta en fika där och träffa muslimer på orten. Om en bibliotekarie pratar illasinnat om exempelvis romer, araber eller judar, gå med personer från de grupperna till biblioteket och håll ett samtal om litteratur tillsammans med bibliotekarien. Om en frisör ständigt berättar om hur hemska hen tycker att somalier är, gå med en grupp somaliska studenter och klipp er hos frisören och börja prata om vad ni har gemensamt.

Många letar efter strategier för att motverka den växande rasismen i Sverige just nu. En sån metod är att människor borde prata mer med varandra. För att fördomar mot andra grupper ska upphöra behöver vi utsätta oss för möten och samtal med de människor vi hyser förakt mot. Vi måste sluta prata om människor vi inte känner och börja prata med grupper som vi tidigare har pratat om.

Det är en av alla metoder som går att använda för att motverka rasism. Fundera gärna på fler.

Plus: Ett medborgarinitiativ i Finland ledde till att deras riksdag röstade för en könsneutral äktenskapslag. Det är helt fantastiskt.

Minus: Så många SD-väljare insåg inte att partiet valde bort en budget med sänkt skatt för pensionärer och ökade resurser till vård och omsorg. Enbart för maktspelet. När det kom till kritan svek Sverigedemokraterna de som trodde att det inte var ett toppstyrt enfrågeparti.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro