ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Om man får vabba borde man få vaffa

Erika Augustinsson · 23 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ursäkta om jag är sen, jag var tvungen att lämna på dagis. Nä, just det, jag har ju inga barn, lägger jag till och ler.

Ett skämt med en underton av allvar. För jag börjar bli irriterad. På småbarnsföräldrar som går halv fyra för att hämta på dagis, som måste skola in på dagis och som kommer för sent eller går för tidigt för att det är skolavslutning, luciafirande och sportlovsaktiviteter.Barn är en av få ursäkter som finns för att inte jobba häcken av sig som alla vi andra. Missar du ett möte kan du alltid skylla på ungen. Blir du sjuk så är det inte för att du satt uppe för länge och drack vin utan ”de hopplösa dagisförkylningarna”. Sedan har vi det eviga vabbandet.

Endast med ursäkten ”vård av sjukt barn” får du stanna hemma med ersättning, gärna i anslutning till helgen eller semestern.Varför får man inte vaffa, ”vård av sjuk förälder”? Med tanke på hur äldreomsorgen ser ut är det ett mer legitimt skäl. Kan vården lägga över arbetsuppgifter på anhöriga så gör de det, och vi tar tjänstledigt eller semesterdagar för att hjälpa till. Har du riktig tur kan du efter oräkneliga intyg och lika många ifyllda formulär få loss några hundralappar i bidrag av kommunen eller Försäkringskassan så där ett år efter att du behöver dem.

Eller vakka, ”vård av sjuk kompis”? I Stockholm, världsmetropol när det gäller singelhushåll, finns det gott om ensamma människor som bor långt från sin familj och som behöver hjälp ibland. Vi är rätt ynkliga när vi med 39 graders feber tvingas gå till affären för att handla mjölk eller lyssna till mekaniska röster som berättar att vi har plats 43 i vårdkön.Barn räknas. Gamla och vänner skiter vi i. De som talar mest om ”livspusslet”, att få ihop jobbet, karriären och familjen, är inte den verkligt behövande ensamstående mamman som jobbar på Konsum. Det är män och kvinnor med feta månadslöner som är vana vid att få som de vill. Det handlar inte längre om barnens bästa utan om rätten att behålla sin livsstil, skaffa barn och göra karriär utan att försaka något.

Men om du väljer att skaffa barn får du också dra ner på arbetstiden så att du hinner vara förälder. Eller skaffa hjälp. Vi har en mängd arbetslösa unga människor i Sverige som säkert kan hämta lille Olle på dagis om du betalar en slant för det. Att gnälla över att du inte får ihop det är ett pinsamt bortskämt beteende. Du kan inte få allt. Du får helt enkelt lära dig att välja.

+ Kooperativ är den företagsform som ökar mest i Sverige nu, dock i modern variant utan hippie-stämpel. Det är kul att göra affärer tillsammans.

– Vart tog samtalen vägen? Vi mejlar, sms:ar och chattar men glömmer att prata med varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Augustinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro