ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Om män födde barn skulle förlossningsskador inte ses som normalt”

Metro · 2 Nov 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
”Om det är normalt att få livet förstört på grund av en vanlig förlossning borde vi väl ha rätt att få veta det? Innan”, skriver Elinore Brandén.

”Om det är normalt att få livet förstört på grund av en vanlig förlossning borde vi väl ha rätt att få veta det? Innan”, skriver Elinore Brandén. Foto: Privat/Alamy/IBL


Barnmorskan och gynekologen säger att det ser normalt ut. Och så länge allt är normalt så finns det ingenting att göra trots att smärtan är outhärdlig.”

klar

Artikellänk är kopierad

En vän till mig har nyligen fött sitt första barn. Gulliga bilder på sonen fyller hennes instagramkonto. Liksom uppgivna sms fyller min telefon.

”Ska det vara så här?”, ”Det är en mardröm att gå på toa”, ”Har inte varit utanför dörren på tre veckor. Har så sjukt ont.”

Min vän fick svåra förlossningsskador. Hon sprack.

”Vad får du för hjälp?” undrar jag.

”Barnmorskan och gynekologen säger att det ser normalt ut. Och så länge allt är normalt så finns det ingenting att göra trots att smärtan är outhärdlig.”

►LÄS MER: Alla har rätt till en bra förlossning – inte bara rika och friska

Jag är själv förskonad och fram till för några år sedan visste jag knappt vad som gick under begreppet förlossningsskada. Jag trodde det var något mycket ovanligt som var förknippat med dramatiska förlossningar. Men tack vare att modiga kvinnor har lagt det mest privata åt sidan och börjat berätta har ett samhällsproblem blottats. Och vi vet idag att dessa skador är långt vanligare än vad de flesta av oss vågat tro. I nätforum för dem som drabbats bekräftas min väns upplevelser otaliga gånger. Liksom i media. Och nästan lika många gånger konstateras det förtvivlat att smärta, ångest och sociala funktionshinder till följd av en förlossningsskada inte är en garanti för att få hjälp idag. De avfärdas nämligen inte sällan som normala komplikationer. Normala?

Men om det är normalt att få livet förstört på grund av en vanlig förlossning borde vi väl ha rätt att få veta det? Innan. Så att vi i alla fall kan lägga vår förhoppning om samhällets stöd åt sidan. Och vara mentalt förberedda på att om vi spricker, blir inkontinenta, får framfall, inte kan gå på toa eller ha sex, inte ska ta för givet att vi blir hjälpta och får relevant vård. Men vad jag kan minnas nämndes över huvud taget inte risken för skador vare sig på MVC eller på de förberedande samtalen jag hade med förlossningsvården innan jag skulle föda.

►LÄS MER: Cissi Wallin: Skär ni mer i förlossningsvården ställer vi till med ett jäkla liv

Varje år föds mellan 110 000-115 000 barn i Sverige. Rent krasst är det lika många gånger som en människa riskerar att få underlivet och livet förstört. Ändå är förlossningsskador ett allt för outforskat område. Det bekräftas av forskare och läkare i flera av de artiklar jag förskräckt förkovrat mig i de senaste veckorna. Man vet alltså inte tillräckligt mycket för att kunna ge kvinnor adekvat vård och åtgärda deras skador. Ett skrämmande faktum. Men fullt möjligt att göra något åt.

Så vad är det vi väntar på? Avsätt de resurser som krävs och börja forska. NU!  Och apropå forskning. Har jag helt fel när jag tänker att det är först när man har en gedigen forskning att luta sig mot man med säkerhet kan säga vad som är normalt och inte? Normalt i sammanhanget förlossningsskada verkar idag mest betyda att smärta och sociala funktionshinder, till följd av en barnafödande, inte är något konstigt eftersom kvinnor har lidit och bitit ihop i årtusenden. Men nu är det 2016 och jag är övertygad om att vår långt gångna medicinska utveckling skulle kunna bryta den destruktiva traditionen. Om samhället bara valde att prioritera, avsatte tillräckliga resurser och vågade se förlossningsskador för vad det faktiskt är. En tragedi för alla dem som drabbas.

Slutligen är det förstås väldigt svårt att bortse från att samhällets svek mot förlossningsskadade tillika och enbart är ett svek mot det kvinnliga könet. Och inte helt osannolikt får fortleva av just den anledningen. Föreställ er att en vertikalt tudelad snopp, i det fall män kunde föda barn, skulle avfärdas som en normal förlossningskomplikation.

Det skulle naturligtvis aldrig hända.

Elinore Brandén

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro