ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Om Vellinge tog emot fler flyktingar skulle många problem vara lösta

Göran Greider · 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I början av förra veckan kallade SD till presskonferens. Fyra sverigedemokrater ställde sig upp och deklarerade att deras parti nu går från att agera i riksdagen till aktivism i samhället. De fyra hade emellertid inget annat att meddela på sin presskonferens än att Sverige var på väg att kollapsa. Partiet jagar upp stämningen och det är livsfarligt. Flera tilltänkta flyktingboenden har den senaste veckan brunnit ner och sannolikt är bränderna anlagda. Och när sverigedemokrater ställer sig upp och säger att politik inte räcker – då har de definitivt trätt i kontakt med den gamla fascism som alltid föraktfullt spottade åt parlamenten.

► LÄS MER: Göran Greider: "Var inte så statsmannamässig, Löfven"

Sverige tar sedan länge emot långt fler flyktingar än något annat europeiskt land. Och det är helt klart att läget på vissa håll i landet är på väg att bli ytterst pressat. Det är svårt att hitta boenden. Lärarna räcker inte till. Socialtjänsten är pressad. Vården är ansträngd. Politiker på högerkanten talar om kollaps. Har de rätt?

Nej. Den överväldigande majoriteten av svenska folket har i sina vardagsliv knappast märkt av något alls av den kraftigt ökade flyktingstillströmningen. Men ledande opinionsbildare och ledande politiker – inte bara sverigedemokrater – tävlar med varandra om att beskriva läget som en systemkollaps. Stämningen trissas upp. I själva verket skulle en jämnare fördelning av flyktingmottagandet lösa mycket av problemen. På tusen innevånare tar Vellinge kommun emot 0,4 flyktingar. Medan Norberg tar emot över 120. Förra året tog fyra procent av Sveriges skolor hand om mer än trettio procent av flyktingbarnen. Så där skevt är det över hela linjen.

Det skulle nu verkligen behövas en blocköverskridande överenskommelse i flyktingfrågan, så att de ledande politikerna gemensamt tar sitt ansvar. Kanske kommer en sådan i veckan. Jag skulle tro att den innehåller följande: Jämnare fördelning mellan kommunerna – men också införandet av tillfälliga uppehållstillstånd. Tillfälliga uppehållstillstånd ökar byråkratin, men flera borgerliga partier har det som huvudkrav och jag tror att en sådan kompromiss är nödvändig. Kanske måste också rätten till eget boende för flyktingar åtminstone tillfälligt inskränkas. Den extrema trångboddhet som nu uppstår i exempelvis Södertälje, när flyktingar av naturliga skäl söker sig till släkt och vänner, är direkt ohållbar.

► LÄS MER: Göran Greider: "Låna miljarder och investera massivt i bostäder och järnväg"

Hur länge till orkar Sverige ta emot så många flyktingar som landet nu gör? Det finns en gräns, även om det är omöjligt att säga var den går. Men mottagandet skulle fungera långt bättre om det fördelades jämnare över landet.

+ De nya moderaterna blev på sin stämma de gamla moderaterna. På ett sätt skönt: Den nymoderata maskeraden är över.

- Det är en skandal att USA tar emot så få flyktingar från Mellanöstern. USA:s Irakinvasion var den avgörande krigshandling som fick regionen att kollapsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro