ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Önskar Alliansen segern – men utan entusiasm

Johan Norberg · 15 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det viktigaste skälet att byta regering 2006 var att Socialdemokraterna hade styrt nästan oavbrutet sedan 1932. Ett samhälle där ett parti alltid har makten blir korrumperat. Partiet placerar ut sitt folk på alla viktiga poster. Myndigheter, medier, fack och företag anpassar sig till makten, för de vet vem som kommer att utöva den framöver.

Som frihetlig liberal väntade jag mig däremot inga stordåd av en alliansregering och jag har blivit sannspådd. Förvisso har inkomstskatten sänkts, så att folk har större makt över sin ekonomi och arbetslinjen återupprättas. Apoteksmonopolet är borta och staten äger inte längre spritfabriker.

Å andra sidan har regeringen fört en centralistisk skolpolitik som hindrar skolor att anställa vilka lärare de vill och som förbjuder föräldrar att själva undervisa sina barn.

Två viktiga reformer har fått liten uppmärksamhet. Sveriges gränser har öppnats för arbetskraftsinvandring, vilket ger invandrare större livschanser och Sverige en bättre ekonomi. Värnplikten, den skamliga återstoden av antikverade idéer om tvångsarbete, avskaffades.

Men alliansen har också satt två farliga prejudikat som flyttar fram gränsen för vad staten får göra mot medborgarna. Den drev igenom FRA-lagen, som möjliggör elektronisk massavlyssning och lät de statliga AP-fonderna diktera privata företags ersättningsfrågor.

Och vad kan liberaler hoppas på om alliansen får fyra till? Reinfeldt har sagt att skattetrycket inte ska ner mer och Moderaterna vägrar avskaffa skatten på utbildning eller göra något åt den arbetsrätt som håller ungdomar och invandrare i arbetslöshet. Vi kommer bli påtvingade a-kassemedlemskap och EU:s datalagringsdirektiv, som samlar information om våra mejl- och mobilkontakter.

Jag hoppas trots allt att alliansen vinner på söndag, men inte med någon stor entusiasm. Det handlar snarare om samma skäl som 2006. Om vi ska få ett samhälle med mångfald är det viktigt att andra än S inte bara får låna makten tillfälligt någon gång då och då. Vi kan byta 2014 i stället.

+ Vackra Malmö, som från och med denna vecka är mitt hem.

– De vidriga våldsdåden mot SD – och det faktum att så få reagerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro