ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Orden ljuder på nytt sätt i debatterna

Göran Greider · 25 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varför går det så bra i opinionsmätningarna för de rödgröna? Sedan i senhöstas har de haft ett övertag på runt tio procentenheter. Och varför lyckas Mona Sahlin bättre i debatterna nu än tidigare? Förklaringen är i hög grad den att centrala ord i debatten har skiftat innebörd, eller återfått sina rätta betydelser. När Sahlin och Reinfeldt nu strider i olika debatter – hela fyra stycken på en vecka! – så hör mitt känsliga öra ett förändrat sound.

Det är helt enkelt så att Reinfeldt inte längre kan raljera över ”bidragslinjen”. Det var ju det som gjorde att Alliansen förra gången kunde vinna valet: Socialdemokraterna ansågs bara stå för ”bidragslinjen” och inget framåtblickande. Sedan bröt debatten om sjukförsäkringen ut. Plötsligt stod de där, cancersjuka eller psykiskt sjuka människor, som genom ett mirakel ansågs friska och vilkas arbetsförmåga nu skulle prövas mot hela arbetsmarknaden. Och då var det inte bara sjukskrivna arbetare det handlade om, utan tjänstemän högt uppe på karriärstegen. När deras rättigheter blev intet värda fick det lilla ordet ”bidrag” en annan klang.

Alltfler insåg att den föraktade bidragslinjen faktiskt handlar om sociala rättigheter. Den lösning som Alliansen anbefallt ledde – och leder – till att medicinsk expertis körs över till förmån för de bedömningar som handläggare och försäkringsläkare (som aldrig träffat bidragstagaren ifråga) gör på Försäkringskassan. Begreppet ”arbetslinjen” skrämmer numera nästan slag på folk. Nyss var det bärande i de Nya moderaternas retorik, nu är det ett minfält för dem.   Ordet bidrag går inte längre att förlöjliga, ty då ­förlöj­ligas svårt sjuka människor. Jag tror att många väljare även på den högra kanten känt av det orimliga i detta.

Ändå bör de rödgröna akta sig för att ta ut segrar i förskott. Inte heller de vågar ta itu med den svåra frågan kring sjukförsäkringen: Det hårdnande arbetslivet. I dag har den som inte är perfekt till kropp och själ svårt att få fäste på arbetsmarknaden. De stöts ut. Varken Alliansen eller de rödgröna har i grunden något svar på den utmaningen. Politik består till stor del av ord: de ger inte bara namn åt fenomen, de inrättar hela världar när de uttalas. Det viktiga ordet bidrag har återfått mer av sin innebörd av social rättighet. Det är därför Reinfeldt snart bara har sin sårade statsmannaroll att hävda sig med. Sahlin står i ordens medvind. 

+ Jag hälsar varje väskdebatt med glädje. Ytterst handlar de om den konsumism som hotar biosfären.- Det tråkiga med konsumtionsdebatter är att de brännmärker kvinnors lyxkonsumtion, sällan välbeställda män.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro