ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Öresundsregionen dör av gränskontrollerna

Johan Norberg · 6 Jan 2016
Uppdaterad 6 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

De som inte bor i Öresundsregionen kan nog inte förstå att det unika med gränsen mellan Danmark och Sverige var att den inte fanns. Den varken syntes eller märktes. Man försjönk i sin mobil på tåget i Malmö och en dryg halvtimme senare tittade man upp i Köpenhamns innerstad. Ett av skälen till att jag flyttade till Malmö för fem år sedan var närheten till Danmark. Före bron löd talesättet Det bästa med Malmö är färjan till Köpenhamn. Efter den nu 15-åriga bron blev Malmö ännu bättre. Kastrup är min självklara flygplats, 20 minuter hemifrån.

Regionen hade börjat växa ihop. Man bor på ena sidan bron och jobbar på den andra. Men med ID-kraven sedan i måndags avskaffades den nordiska passfrihet vi haft sedan 1952. Tågen slutade gå mellan Köpenhamn och Malmö. Nu tvingas alla gå av i Kastrup och gå ut och kontrolleras innan de får fortsätta färden. Det som var en region förenad av en tunnelbana har blivit två olika länder, separerade av en två meter hög och 325 meter lång barriär. 

►LÄS MER: Johan Norberg: Politikerna räddar hellre välfärdsstaten än människoliv

De som pendlar varje dag drabbas av oförutsägbara förseningar som kan göra resan mer än dubbelt så lång. Vad betyder det för ett viktigt möte eller för dagishämtningen? Över en natt saboterar det familjeplanering och det näringsliv som verkar över sundet. Enligt Öresundsinstitutet kan bara förseningarna kosta 1,6 miljoner kronor varje dag. Till det kommer lägre tillväxt.

Det är ett panikbeslut som tagits av en desperat regering över huvudet på en hel landsända. Framhafsat med minimal beredning och remisstid och söndersågat av Lagrådet. Transportbolagen har kritiserat myndigheter för oklara besked och det råder till och med osäkerhet om vilka ID-handlingar som är giltiga. I Malmö råder upprorsanda mot arroganta politiker i Stockholm, som inte ens besökt för att se och förklara den skada de gjort. På Facebook har protestgruppen Öresundsrevolutionen på bara två veckor fått stöd av 23 000 personer. En av männen bakom, Niels Paarup-Petersen, säger till mig att det känns som att det pissats på det arbete som vi lagt ned under ett femtiotal år på att skapa en Öresundsregion.

►LÄS MER: Johan Norberg: Facket behandlar invandrare som sopor

De utrikespolitiska konsekvenserna blir stora. I praktiken sätter det tidigare föregångslandet Sverige asylrätten ur spel då tanken är att hindra flyktingar från att nå gränsen för att söka asyl. Vi har tagit initiativet att trasa sönder den fria rörlighet som är en av EU:s grundpelare. Danmark har svarat med kontroller mot Tyskland, och Tyskland överväger egna. En sådan kedjeeffekt kan stänga in flyktingar i några av de svagaste EU-länderna i söder, vilket kan leda till oroligheter och instabilitet.    

Vissa invänder att vi inte har råd att bry oss om sånt. Vi måste tänka på svenskar främst. Nåväl. Vi skåningar är också svenskar. Tills vidare.

+ Malaria på tillbakagång.  F örebyggande arbete har förhindrat 6 miljoner dödsfall i malaria sedan år 2000. 

– Nordkoreas nya provsprängning. En totalitär massmördare med en vätebomb. What could possibly go wrong?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro