ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Orwells praktverk närmar sig oss

Stefan Wahlberg · 25 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är mycket tidigt 80-tal och redan på gymnasiet skriver jag mitt specialarbete på temat "den enskildes integritet och samhället". Det är konspiratoriskt, olycksbådande – kanske naivt. Samtidigt närmar sig George Orwells praktverk 1984 inte bara det verkliga årtalet utan också en risk för praktisk fullbordan: Vi står på tröskeln till den nya dataåldern och inom greppbar tid kommer alla att ha tillgång till någonting som kallas Internet.Mer än ett kvartssekel senare får jag kalla kårar när jag läser justitiedepartementets drygt 300 sidor tjocka utredning om det så kallade datalagringsdirektivet. Regeringen har ”lovat” att detta ska bli lag i juni. Av byråkratiska skäl blir det inte så men förespråkare för statlig kontrollmakt behöver inte oroa sig: Lagen ska klubbas i höst och då kommer den att överträffa även George Orwells mest kusliga hallucinationer. Så hur ska vi bida vår tid fram till dess? Tja, vi bör betänka hur de små stegens princip så ofta lyckas förflytta våra sinnen till att tro att allt som glimmar är guld. Säg ordet ”brottsbekämpning” så kan du få politiskt acceptens för vad som helst. Den här gången handlar det om att få folk att tro att det verkligen är bra för dem att samtliga uppgifter om var, när och till vem de har ringt eller skickat e-mail, ska lagras i en jättelik databas för statligt bruk.Jag förstår givetvis de polisiära fördelarna med ett sådant gigantiskt spaningsregister. Sociala nätverk kan bli till oändliga kopplingsscheman genom en enkel knapptryckning. Människors liv, vanor och umgängen kan kartläggas med exakthet i tid och rum. Potentialen är enorm, frestelsen oövervinnelig. Internet och telefoni – i statens grepp! ”Den som inte har någonting att dölja har inte heller någonting att frukta!”, säger förespråkarna. Med den logiken skulle vi ju dock kunna bekämpa så vidriga brott som kvinnomisshandel och sexuella övergrepp mot barn genom att låta polisen övervaka samtliga svenska hem med webbkameror. Och när kamerorna ändå sitter där – vilka andra nyttiga företrädare för staten ska då få titta? Skatteverket? Socialstyrelsen? Folkhälsoinstitutet? Och varför inte släppa in några upphovsrättsorganisationer också!+ Boken ”Brott och digitala bevis” av chefen för rikskriminalens IT-brottsrotel Stefan Kronqvist som beskriver (den goda) verkligheten.– Att svensk polis inte kunde prestera mer än en enda utredare till Sveriges största korruptionsutredning, JAS-Gripen, förskräcker.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro