ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Osäkerheten får vi leva med

Alexandra Pascalidou · 20 Sep 2012
Uppdaterad 20 Sep 2012
Osäkerheten får vi leva med

Osäkerheten får vi leva med


klar

Artikellänk är kopierad

D et är apokalyptiska moln som svävar över East River och Brooklyn Bridge. Min kompis som släpat ut mig på motvillig motionsrunda berättar om alla filmer som spelats in just här. Snart upptäcker vi att delar av området är avstängda. En polisbil har spärrat av en avfart. En patrullerande konstapel går på en gångbro. Jag har alltid känt mig trygg i New York. Här har jag letat taxi i gryningen, joggat i Central Park i skymningen, gått vilse i Harlem och Queens. Men nu dyker en hel armada av polisbilar upp, tät följd av blanka, svarta bilar och sen självaste presidentlimousinen dekorerad med amerikanska flaggor och säkert femtio svarta bilar bakom. När karavanen passerat frågar jag polisen på gångbron om det verkligen var Obama som passerade. ”Det kanske det var”, svarar han kryptiskt. Presidenten är i stan för att medverka hos David Letterman. Samma eftermiddag ska jag lyssna på Salman Rushdie, författaren till Satansverserna som fick en fatwa, en dödsdom, utfärdad 1989 av iranska ledare och sen dess tvingats leva under jorden. Rushdie presenterar nu sina memoarer i en fullpackad bokhandel på Union Square. Vissa vänner varnar mig. ”Det är spänt läge nu, det kan smälla, gå inte dit”. Bokhandeln är delvis avspärrad. Jag uppmanas att först köpa boken och sen åka fyra våningar upp. Poliser och vakter tvingar oss gå runt en massa bokhyllor innan vi får sätta oss. Salman Rushdie dyker upp en halvtimme försenad med sin säkerhetspersonal. ”Jag måste leva tills jag dör” citerar han Joseph Conrad. ”Om ni kan undvika att få en fatwa över er är det att rekommendera”, raljerar han och alla skrattar. ”Att leva under dödshot utgör grunden för en bra historia men inte för ett bra liv” summerar Rushdie som hyllar översättare och utgivare som attackerats och mördats under åren. Han har blivit besatt av det normala livet. Friheten i att få stå i en oändlig kö, att få fastna i trafikstockningar, att köra sin egen bil och handla mat i ett snabbköp eller sitta på ett café. Att få leva och andas utanför den syrefattiga säkerhetsbubblan. 

M en friheten är värd att slåss för . Även om det är lättare att veta vad man är emot än vad man är för. ”Folk försökte döda mig. Och jag var emot det”, säger han och alla skrattar igen. ”Terrorism föder rädsla. Enda sättet att bekämpa terrorismen är att vägra vara rädd” deklarerar Rushdie för en andäktig publik. Innan han rusar iväg med sina vakter säger han att han studerat mordet på JFK tillsammans med säkerhetsexperter. Total säkerhet finns inte. Det finns inga garantier. Presidenten var omringad av en massa poliser och vakter. Alla gjorde sitt jobb korrekt. De följde alla föreskrifter. De stod i perfekta positioner. De reagerade reptilsnabbt enligt regelboken. Ändå mördades presidenten. ”Det handlar bara om att hitta en grad av osäkerhet som du kan leva med” avslutar mannen som har slutat gömma sig.  

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro