ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Övervakningen har fått sin renässans

Johanna Nylander · 13 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Som videovåldsindoktrinerad, informationsknarkande åttiotalist är det lätt att se Internet som något alldeles för självklart.

När EU-parlamentariker tycker att det borde vara upp till operatörerna ifall de skall reglera åtkomst av sajter eller inte, med hänsyn till den fria marknaden, är det så verklighetsfrånvänt att det känns som ett dåligt skämt, lite som en ny Nicolas Cage-film eller schlager utan nakenchocker.

Internet är inte som kabel-tv, utan snarare som el-abonnemanget. En dos infrastruktur som man antingen har tillgång till eller inte.Jag gillar fri marknad, och låter den gärna reglera hastigheter, avgifter och hur många gigabytepaket data som tankas ner – så länge den inte begränsar innehållet i datapaketen.

För Internet utan fritt tillträde till allt är lite som att teckna ett OBH Nordica-elabonnemang och sedan få en stöt varje gång jag försöker koka kaffe i en ogenerat snarlik bryggare av annat, markant billigare märke.

Censur är lite väl mycket 80-talsdiktatur, och om man väldigt gärna vill ha ett skydd från porr, våld, knark, pälsdjur eller andra obekvämligheter, finns det inget som hindrar någon från att skaffa sig ett eget filter.Den stora brytpunkten mellan Internetgenerationen och de som sitter på maktens stolar är smärtsamt uppenbar. Kultur och media ökar fantastiskt mycket trots att lågkonjunkturen dödat så många andra förlegade branscher, men ändå klarar inte domaren i landets mest uppmärksammade mål på år och dagar att ha ryggen fri från särintressen.

Pirate Bay-fallet har kantats av skandaler ända sedan den ministerbeställda polisrazzian beslagtog sajtens servrar för tre år sedan.Viljan att reglera sönder nätet finns tyvärr kvar hos många. Övervakningsivern har fått sin renässans, och 2009 är snart det nya 1984. Tyvärr är det lätt att bli avfärdad som konspiratorisk foliehatt eller kamerahatande galenpanna om man inte råkar tycka att ”lite datalagring skadar väl ingen”.

För visst, senaste årens övervakningsförslag har var för sig varit hyfsat harmlösa, tillsammans är de tyvärr tvärtemot. Utan uppkoppling är Internet allt annat än självklart.+ Europeisk schlager. Politik, glitter och kitsch.– Varför skall det vara så svårt att hitta utomhuskompatibla strumpbyxevänliga snygga skor med klack?

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro