ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

På julen blir slarvern i mig huslig

Martina Thun · 2 Dec 2012
Uppdaterad 3 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har alltid varit en slarver. En sån som inte störs särskilt av dammtussar i hörnen eller lite disk i hon. Gardiner har jag inte haft på åratal på grund av att det är så sabla drygt att behöva köpa gardinstänger. 

Och ”att laga mat” har för mig alltid varit synonymt med att rosta en macka.

Som tur är har jag slagit mig ihop med en man som älskar att laga mat och som inte har nåt emot lite skit i hörnen. Vi har blivit marginellt bättre på att skura toan sen vi fick barn men vi är fortfarande både lata och ohusliga båda två.

Tills november kommer och jag genomgår någon slags kuslig Dr. Jekyll och Mr. Hyde-förvandling. Då går jag från att vara fullständigt obrydd om allt som har med hemmet att göra till att bli näst intill besatt av det.

Jag köper alla julmagasin som finns på hyllan för att få inspiration till årets julbak och godistillverkning. För till jul, då bakar jag både småkakor och gör knäck och minst två laddningar Rocky Road. Och jag har en hel arsenal med särskilda julkakburkar som jag fyller med mina omsorgsfullt gjorda godsaker. Jag som aldrig tittar åt en rätt som tar mer än fem minuter att sno ihop börjar plötsligt experimentera med olika sillinläggningar och jultapas och Janssons frestelser. 

Det är som att julkvinnan i mig redan kan allt det där som jag vanligtvis inte förstår mig på. Hon läser recept och klarar även av att laga dem, hon gör hemmet skinande rent och hon köper pyssellådor och julpynt med en fingertoppskänsla värdig Martha Stewart. Jag älskar henne nästan lika mycket som jag älskar julen!

M en det är en kluven kärlek, för att älska sin inre julkvinna är ju lite som att säga att man älskar den trötta gamla kvinnorollen. Den där man ska vara volangprydd och fräsch samtidigt som man svänger ihop en underbar middag till sin man i sitt nystädade hem med ett brett, undergivet leende på läpparna. Jag är ganska stolt över att vara en ointresserad slarver i köket. Det här med att ha en man som lagar ALL mat är ju inte bara skönt ur ett ätarperspektiv utan även ur ett jämställdhetsperspektiv. 

Att jag ägnar mer tid åt att leka med min unge än åt att putsa fönster är inte bara roligare utan känns även mer frigjort. Hurra för mig som vägrar falla in i gamla hjulspår vad gäller könsroller! Hurra för min dotter som får en fri och balanserad bild av vem som gör vad i hemmet!

Utom i juletid då, när hennes mamma inte bara skriker: ”NU KOMMER JULEN!” när Coca Colas lastbilsreklam går på tv:n, utan även blir en bullmamma som fokuserar all sin kraft på att hemmet ser ut som att en julgran kräkts på det.

Hundstallet och alla andra som tar hand om herrelösa hundar och ser till att de får nya kärleksfulla hem.+ Djurvänner 

 Folk som byter fil utan att blinka först – SKÄRP ER FÖR I HELVETE! – Trafikovett

klar

Artikellänk är kopierad

Martina Thun
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro