ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

På studiebesök bland Sveriges sundaste

Stephan Mendel-Enk · 24 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Av alla arter, typer, människosorter som någonsin beträtt jorden tror jag att den svenska sjukvårdspersonalen är den hittills högst utvecklade. Det finns inga andra människokategorier som kan se så sunda och välmående ut. Inga som kan vara så tillfreds med sig själva och sina kroppar. Jag går fram och tillbaka i en korridor på Södersjukhuset i Stockholm och studerar dem.De kvinnliga sköterskorna är rena på ett sätt vanliga människor inte kan uppnå om de så flyttar in på ett spa. Det ser ut som att de tar längdskidorna till jobbet varje morgon och lever på fullkornsgröt. På min arm hänger vår bebis och vrålar. Hon vrålar så pipigt och envist att kvinnorna på BB-avdelningen några våningar bort ångrar sig och behåller sina foster i magen. Jag svettas och väntar på att bli utskälld men ingen i personalen förlorar humöret. De lägger bara huvudet på sned och ser deltagande ut. Faktum är att jag inte ser någon av dem vara det minsta irriterad under hela dagen. Trots att bortskämda patienter ideligen ringer efter dem och klagar på att de inte får in Kanal 5 på sin patient-tv. Avdelningens manliga läkare är i en klass för sig. Han är i femtioårsåldern, omkring 1,90, breda axlar, skjortan uppkavlad över armar som svänger ledigt medan han skyndar från sal till sal med en tjock bunt papper i handen. Med jämna mellanrum går han in i ett rum i ena änden av korridoren för att – antar jag – ha sex med de sköterskor som för tillfället har rast. Varje gång han kommer ut återfuktar han sina händer med handkrämssalvan som hänger i en ställning på väggen.Jag går med vårt vrålande barn till ett väntrum på en annan avdelning. En tonårig tjej därinne sätter händerna för öronen och blundar. En kvinna i slöja börjar gråta. De har mycket bättre tidningar där än på vår avdelning. Jag börjar bläddra i en söndagsbilaga. På sista sidan är det en frågesport där man kan tävla mot tv-sportens Jan Svanlund i allmänbildning. Jag slår Svanlund i film- och författarfrågan, men torskar grovt i alla övriga, vilket får mig att misstänka att tävlingen är riggad. Bilagan vill få mig att tro att Jan Svanlund, motorreportern, kan det latinska namnet på persikoträd och det står jag och fnyser åt för mig själv när en av sköterskorna knackar mig på ryggen. Hon ställer några frågor och säger sedan med mjuk röst att det nog är bäst om jag går någon annanstans. ”Du förstår”, säger hon och pekar mot bebisen som fortfarande skriker på min arm. ”Det här är en abortavdelning, sådant där kan vara lite känsligt.”

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro