ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Pappan borde friats redan från början

Stefan Wahlberg · 16 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I fyra år kände rättsväsendet till att tonårsflickan var oskuld. Detta bevisades genom en gynekologisk undersökning. Samtidigt satt hennes pappa i fängelse, dömd för upprepade vaginala övergrepp mot henne.

När Högsta domstolen väl beviljade resning hade han hunnit avtjänat hela sitt straff. Dottern vittnade om hur skolkuratorn och en polis hade pressat in henne i en spiral av lögner och vid den nya rättegången friades pappan helt och fick 1,2 miljoner kronor i skadestånd av staten. Fallet är bara ett i den långa rad av liknande rättsskandaler som justitiekansler Göran Lambertz har riktat obarmhärtig kritik mot de senaste åren. Justitieminister Beatrice Ask har därför beslutat att under våren tillsätta en utredning som ska se över hur det ska kunna bli enklare att beviljas resning, alltså få en ny rättegång om man anser sig felaktigt dömd.Detta kan förvisso vara en väg att gå. Problemet borde dock i första hand angripas redan där det egentligen uppkommer – alltså innan de felaktiga domarna har avkunnats och innan skadan har skett. Man behöver nämligen inte ha facit i hand för att förstå att det oftast är redan under den första rättegången som bevisvärderingen havererar i den här typen av sexualbrottsmål. Om man till exempel läser den ursprungliga domen mot pappan i fallet ovan, så upptäcker man att han borde ha friats redan från början. Domskälen är, matematiskt sett, direkt ologiska och det är tydligt hur domstolens ledamöter har slagit knut på sig själva för att försöka få dem att låta övertygande.

Det är ingen slump att de misslyckades och idag vet vi varför: Det var en medicinsk omöjlighet att pappan kunde vara skyldig till de brott som han fälldes för.Det är givetvis extremt ovanligt att någon kan presentera så stark motbevisning i efterhand.  Ändå tog det fyra år innan pappan beviljades resning.

Men även om detta är en skandal i sig så hade det givetvis varit bättre om justitieministern hade sett till så att vårt rättssystem redan från början hade garanterat att pappan aldrig hade kunnat fällas. Det hade besparat en hel familj ofantligt mycket lidande och dessutom domstolens ledamöter den skam och vanära som varje sådant här justitiemord innebär för rättsstaten.+ Niklas Ericssons bok ”Kärlek, mystik och ond bråd död” som tar dig med på historiska temavandringar i ett svunnet Stockholm.– Den svenska tronföljden ändrades av jämställdhetsskäl. Då borde Daniel också få bli kung i denna teaterpjäs.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro