ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Pappor, visa att ni är stolta över era döttrar

Hillevi Wahl · 11 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad


Pappor är hett just nu. Tidningsserier om pappaledighet , superpappor och pappabloggar. Men är de så himla viktiga då, vi kvinnor har väl klarat oss själva i alla tider?

Ja, de är viktiga. Vi är många som sörjer eller längtar efter våra pappor. Amelia Adamo, Mian Lodalen, Hanna Hellquist,  Kerstin Thorvall, Moa Herngren, Margareta Strömstedt, Jill Klackenberg Tingsten – är bara några av dem som har skrivit om pappalängtan och hur den formar oss. Herbert Tingstens dotterdotter har till och med ett eget ord för det: Längtansdöttrar.

Krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt skrev en gång så vackert om hur papporna formar barnens världsbild och att avsaknaden av dem skapar ett tomrum:
 "Jag vet för jag växte själv upp utan en far och även om hans frånvaro hade en rationell, intellektuell förklaring var det ändå en stor sorg att som spädbarn bli bortvald av ena föräldern."

Men vad gör man då med all denna pappalängtan?

I tonåren är det lätt att det tar sig destruktiva uttryck. Att fylla det där tomrummet med mat eller alkohol eller kränkande kärleksrelationer.

I samband med att jag skrev Hungerflickan har jag talat med hundratals kvinnor med missbruksproblem och blir förvånad över hur många det är som kopplar det till sin pappalängtan.Men när man kommer vidare i livet tror jag också att det kan vara en drivkraft. Man vill så gärna göra sin pappa stolt. Trots allt. Många böcker, filmer och teaterpjäser skulle aldrig ha blivit skrivna om alla hade varit närvarande superpappor. Skrivandet och konsten, eller för all del företagsbyggandet, är en ständigt pågående försoningsprocess, ett sätt att förstå sig själv och sin pappa.

Och det säger jag alltid till alla pappor som jag möter, att fattar ni hur viktiga ni är!? Jag skulle så önska att alla pappor, unga som gamla, kunde gå hem till sina barn i dag och säga: "Vet du hur stolt jag är över dig? Du kan vara skitjobbig ibland, visst, men jag vill att du ska veta att är så himla stolt och glad över att just du är min son eller dotter."

Det vet de redan, säger många. Men man måste få höra det också! Det finns så många längtansdöttrar och längtanssöner där ute som behöver få höra just de magiska orden. Små, små ord som kan göra stor skillnad.+ Polismuseets nya utomhusdel i Stockholm med trafikregler och trampbilar för barn är en dundrande succé. Nästan brottsligt att missa.

– Bilderna av Victoria inuti bröllops-chokladkartongerna är så retuscherade att hon ser anorektisk ut igen. Snacka om dubbla budskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro