ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Pengarna regeringen leker med

Johan Norberg · 19 Sep 2012
Uppdaterad 19 Sep 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har tidigare klagat på att kvittojournalistiken är makthavarnas bästa vän. Vår indignation riktas mot tusenlapparna på kickoffen, och vi försummar miljonerna de gör av med på arbetstid. Varför granskar ingen det, frågade jag. Nu har Torbjörn Carlbom gjort just det i Dagens Samhälle. Han har undersökt de två miljarder som dåvarande näringsministern Maud Olofsson tog av oss i december 2010 för att låna ut riskkapital till unga, innovativa företag i Norrlands inland. 

Det har visat sig svårt för ”Inlandsinnovation” att hitta dessa företag. Ett av de fem som fått pengar är mineralanalysföretaget Orexplore i Kista – innovation ja, men inland nej. Den stora satsningen – 32 miljoner – har gått till det väletablerade turistföretaget Grönklittsgruppen, som bl a driver skidbackar och campingplatser. Inland ja, men innovation nej. Dessutom har företaget redan starka ägare som gärna hade skjutit till mer pengar. Därför fick Inlandsinnovation bjuda extra mycket för att få en 10-procentig ägarandel.  

Inlandsinnovation är inte ett isolerat exempel. Så fort svenska partier vill visa handlingskraft skapar de en statlig riskkapitalfond – det låter bättre än bransch- och regionalstöd. När fordonsindustrin stod på huvudet startade regeringen fonden FourierTransform. Den fick rubriker efter att ha lassat in 40 miljoner av våra pengar i fordonsunderleverantören Novacast, strax innan den gick i konkurs. 

Författaren Fredrik Segerfeldt har rest runt i Sverige för att spåra resultatet av de statliga satsningarna och sammanfattar resan: ”Det enda jag fann var nedlagda fabriker och bittra entreprenörer.” Forskning och utvärderingar visar att de statliga riskkapitalfonderna, med nästan 20 miljarder kronor, inte fungerar särskilt väl. 

När man riskerar andras pengar är man nog inte lika noggrann och hårt arbetande som när man riskerar egna. Statliga slantar gör också att politiska motiv tar över de företagsekonomiska. Satsningen ska ju inte främst ge arbetstillfällen på tio års sikt, utan fototillfällen nu – så tvingas t ex Kistaföretaget Orexplore nu att starta produktion i Malå, oavsett om det är lönsamt eller ej.

I en utvärdering i Ekonomisk Debatt har Roger Svensson konstaterat att sådana stora satsningar på en viss region ”förmodligen är det sämsta en regering kan göra” – det slösar bort pengar och tränger ut privata finansiärer.

Det är inte lätt att driva företag i Sverige och det saknas ofta riskkapital, men politikernas uppgift är då att titta på kapitalbeskattning och regelverk som står i vägen, inte att själv börja leka kapitalist med våra pengar. Antingen kan företag få människor att satsa pengar frivilligt, och då behöver det inget stöd, eller så kan det inte det, och då förtjänar det inget stöd

 Forskare menar att warp drive – överljushastigheten i Star Trek – inte är så otänkbart som vi alla har trott.+ Warp drive

 Centralbankerna börjar trycka pengar i stor skala. Ja, det är gratis pengar för staterna, till priset av att alla pengar som redan finns blir mindre värda. – Pengar i stor skala

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro