ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Persson fick jobbet som en gentjänst

Boris Benulic · 8 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En stor del av mitt liv har jag sålt, marknadsfört och kommunicerat varor och idéer. Jag har en ännu längre tid tillhört olika radikala rörelser.Så jag ser inga problem med att förena kommersialism och kommunism, och än lättare ska det väl vara att förena säljande och socialdemokrati.Rent principiellt är jag inte upprörd över att Göran Persson blir konsult på den stora kommunikationsbyrån JKL. Men rent konkret blir jag vansinnig. Varför skulle egentligen en kommunikationsbyrå anställa Göran Persson?

Vi talar om mannen som var så usel på att föra ut sitt budskap att socialdemokratin gjorde ett av sina sämsta val någonsin. Hade han suttit kvar en period till hade man fått leta efter spåren av SAP på Skansen. JKL säljer också förmågan att hantera kriser, men får jag fråga vilka stora kriser Göran Persson visat sig kunna hantera?Tsunamikatastrofen kanske? Kommer han att trösta sina kunder med att kriser egentligen inte behöver hanteras, och nyckelmedarbetare kan strunta i problem för man kan alltid radera telefon- och datalistor som visar att man var passiv?Ingenting i Göran Perssons karriär har hittills visat på att han är bra på att kommunicera eller krishantera. Tvärtom var det hans oförmåga att förstå vanligt folks reaktioner och deras villkor som skapade den förtroendekris som sänkte hans parti.Den som ska vara PR-konsult måste både tro på sig själv och vara ödmjuk. Men Göran Persson, som i ett årtionde haft maktens vaxproppar i öronen, har aldrig varit lyhörd.Vår förre statsminister har inte fått det här jobbet därför att han är bra på att föra ut en idé – han har fått det därför att den svenska statsapparaten är befolkad av människor som har Göran Persson att tacka för sitt jobb. Generaldirektörer och lite mindre makthavare har i väldigt många fall fått arbeten av Persson, som nästan som en feodalfurste utövat sin utnämningsmakt. Det är därför JKL köpt Persson; för att han ska ringa upp en del av dem som är skyldiga honom en gentjänst och säga: ”Tjena, hördu, du kan väl komma ut i helgen till Torp så kan vi bada bastu och snacka lite, det är en grej jag skulle vilja ta upp med dig.”

En del har tjoat om att Göran Perssons nya jobb skulle vara en seger för marknaden – men på vilket sätt då? Vi ska ju ha en marknad därför att varor och tjänster fritt ska få tävla om kunder.Men Göran Persson och hans kolleger står ju för raka motsatsen. De ställer myglandets princip mot marknadens.

+”Spider-Man 3”. Spidey tillbaka – bättre än någonsin – men varför gillar han Mary Jane?

– ”Wall Street” ska få en uppföljare – men varför frågar ingen om jag vill spela Gordon Gekko?

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro