ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Plötsligt blir Anka vår gemensamma referens

Alexandra Pascalidou · 28 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Likt många andra har jag fallit offer för den allmänna ankyran och kan inte hålla tassarna från Anna Anka som min kompis Sofia Eng i Los Angeles grävde fram.

I vår lilla ankdamm där vi helst ska hålla med varandra väcker en anka vågor av vrede. På flyget, på festen, på tunnelbanan, i snabbköpet, på min killes fyrtioårsfest häromdagen – överallt är fru Anka huvudperson.

Plötsligt blir hon vår gemensamma referens, den förenande länken, skräckexemplet eller spegelbilden som tvingar oss alla att ta ställning. Det är visserligen uppfriskande med en anka som har råd att kläcka ur sig grodor. Hon har ingenting att förlora. Varken massörer eller gräsklippare.

I en tid när alltfler tonårsflickor drömmer om glitter och glamour visar Anna Anka vägen till det lätta livet. Gift dig med en gammal gubbe med guldbyxor och hela härligheten blir din utan större ansträngning än att knapra brosk och trimma triceps tre gånger i veckan. Så blir du hyllad och hedrad med kändisfester på Café Opera och intervjuad av Sveriges bästa programledare.

Lek med tanken att fru Anka vore en muslimsk kvinna med rötter i arabvärlden. Anta att hon bor i Alby, gift med en trettio år äldre man som hon måste tillfredställa sexuellt för att han inte ska söka njutning i en annan famn. Ty då får frun skylla sig själv. Anta att Anna från Alby säger att "svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet", vad skulle ha hänt då?

Förmodligen hade en bunt politiker och mediaprofiler krävt ett förbud mot Ankor, deras kultur och klädstil. "Dessa förtryckta fruntimmer hör inte hemma i Sverige", skulle de ropa unisont. Här är vi alla fria feminister och frenetiska jämställdhetsivrare.

Men en Alby-Anka skulle aldrig få så mycket TV-tid, så många löpsedlar, så många hyllningar av kändiseliten som glatt slickar hennes fasta ankstjärt.

När sossekvinnornas egen ordförande Nalin Pekgul på Newsmill skriver att Anna Anka hyllar islamistiska ideal och Henrik Schyffert säger att hon har samma kvinnosyn som bin Laden tar de till klassiska knep. Kvinnoförtryck, hemmafrufällor och bimbomentalitet är en muslimsk hobby medan vi i den kristna, vita, västvärlden vet en kvinnas värde och plats. Så fick vi det sagt igen.

Så stärker vi stereotypen om vår egen förträfflighet. För inte kan väl en blond svensk kvinna tänka sådana tankar? Stackars musslor. De får till och med betala notan för Anna Ankas antika kvinnosyn. Medan hon skrattar hela vägen till banken.+ Undersköterskan Peter Magnusson larmade om rasistiska uttalanden på Södertälje sjukhus där personal bl.a. sagt att ‰man borde lägga en bomb på Syrianskas stadion‰ och sätta vissa patienter "på en buss till Auschwitz".

– Södertälje Sjukhus. Peter Magnusson förlorar jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro