ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Plötsligt känns hen sexigt

Lisa Magnusson · 4 Mar 2012
Uppdaterad 5 Mar 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns egentligen inga skillnader mellan män och kvinnor. Det visar en omfattande undersökning som genomförts av Janet Shibley Hyde, psykologiprofessor vid University of Wisconsin-Madison. Jag kände något som bäst kan beskrivas som triumf när jag läste detta. Jag ville klättra upp på det högsta berg jag kunde hitta och vifta med undersökningen och skrika: Ha! Vad säger ni nu då, alla ni som tjatar om att män är från Mars och kvinnor från Venus?! Men berg är ofta oländigt belägna, och det är jobbigt att klättra. Jag nöjde mig med att posta en länk på Facebook.

Samma dag meddelade de franska myndigheterna att de skall slopa ordet mademoiselle, fröken, och hädanefter bara använda madame, frun. Om män säger man ju bara herr, monsieur, så varför skall kvinnor etiketteras utifrån om de är gifta eller ogifta? Den frågan har franska feminister envetet ställt, och till slut gav alltså myndigheterna dem rätt. På engelska har redan det neutrala begreppet Ms kommit att ersätta Miss och Mrs, jämte Mister för herr. I Sverige använder vi ju oss inte av titlar. Slaget har i stället kommit att stå om begreppet hen.

Jag har aldrig gillat hen. Jag kan förstå behovet av det, för dem som inte känner sig hemma med att vara vare sig man eller kvinna. Men jag är skeptisk mot att av ideologiska skäl fasa ut han och hon helt. Språket, resonerar jag, speglar oss och våra föreställningar, och vill man förändra något är det med just föreställningarna man skall jobba i så fall. Att ändra språket är fel ände att börja i. Det finns visserligen tecken på att språket påverkar hur vi uppfattar världen. Caitlin Fausey, doktorand i psykologi vid Indiana University, har till exempel tidigare påvisat hur personer som talar spanska eller japanska har svårare än personer som talar engelska att minnas vem som har orsakat en olyckshändelse. Japanskan och spanskan saknar ord för detta, i dessa språk talar man i stället i termer om att vasen hade sönder sig. Men det är nog ändå lätt hänt att överskatta språkets makt över våra föreställningar. Persiskan saknar ju till exempel maskulina och feminina pronomen, men ingen skulle nog framhålla Iran som ett jämställt land.

Dessutom är hen ett förfärligt fult ord. Och tråkigt. Det får mig att tänka på glåmiga människor som aldrig skrattar och som bär foträta skor.

Ungefär så har jag resonerat, ända tills jag såg reaktionerna på att tidningen Nöjesguiden i det nya numret genomgående använt hen. Herregud vad folk är förbannade. ”Detta är bara sinnessjukt, ren idioti”, skrev till exempel någon till dem. Sinnessjukt? Ren idioti? Plötsligt känns hen väldigt sexigt och spännande.

Halvera extrem fattigdom FN:s mål att halvera den extrema fattigdomen till år 2015 har uppnåtts redan nu!+

Lurar sina medlemmar LO lurar på sina medlemmar kreditkort från Entercard, vars affärsidé är skyhöga räntor och att hålla kunderna skuldsatta så länge som möjligt. Vidrigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro