ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Polis: Det ska vara besvärligt att vara kriminell

Simon Häggström · 12 Maj 2017
Uppdaterad 12 Maj 2017
Simon Häggström, polis och författare, tycker att för få kriminella döms till fängelse.

Simon Häggström, polis och författare, tycker att för få kriminella döms till fängelse. Foto: Alamy/Sofia Åkerstedt


"Det finns starka röster som påstår att straff inte hjälper. Jag håller inte med. En sexualförbrytare som sitter i fängelse kan nämligen inte förgripa sig på någon precis som en rånare bakom lås och bom inte kan råna", skriver Simon Häggström.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Genom åren har jag gripit flera män som utnyttjat minderåriga för att tillfredsställa sina egna sjuka fantasier. Oftast har de betalat pengar till självdestruktiva och ångestfyllda barn och ungdomar för att få exploatera deras kroppar. Att de män som sexuellt förgriper sig på barn hör hemma i en fängelsecell tror jag att 99% av svenska befolkningen är överens om. Men det tycker oftast inte svenska domstolar. Det är faktiskt ganska sällan som dessa män döms till rena fängelsestraff. Genom åren har jag sett det ena märkliga domslutet efter det andra. Hur är det egentligen möjligt att en man i 50-årsåldern betalar en 15-årig flicka för sex och sedan slipper fängelstraff för att han skyller på sitt alkoholmissbruk? Eller hur kan vi ens acceptera att en man som köper sex av två 16-åringar inte döms till fängelse för att han hävdar att han inte mådde psykiskt bra vid brottstillfället?

I Sverige har vi en stark tradition som innebär att vi inte gärna sätter folk i fängelse. Varför vi inte vill straffa de som genom ett aktivt val utnyttjar samhällets allra svagaste har jag aldrig förstått. Det finns starka röster som påstår att straff inte hjälper. Jag håller inte med. En sexualförbrytare som sitter i fängelse kan nämligen inte förgripa sig på någon precis som en rånare bakom lås och bom inte kan råna. Det verkar som om vi hamnat i en märklig naivitet där vi hela tiden vill söka förklaringar och ursäkter till individers kriminella beteenden för att sedan ge dem en klapp på axeln och säga ”ajabaja gör inte om det”. Allt detta i tron om att allt sedan ska bli bra. Men faktum är att många av dessa kriminella individer är människor som aktivt valt att ställa sig utanför det vanliga samhället och bestämt sig för att inte följa lagar och regler. De stjäl, de rånar, de hotar, de misshandlar och många av dem gör detta utan några kännbara påföljder. Och för en del blir detta rentav lönsamt.

Vissa vill hävda att otryggheten inte har ökat i vårt samhälle. Jag håller inte med. Bara på mina 10 år som polis tycker jag att samhällsklimatet kallnat avsevärt. Brottslighet av alla de slag har blivit vardagsmat och i alldeles för många fall läggs polisanmälningar ner i samma stund som de kommer in till polisen. Med följden att flera brottsoffer lämnas övergivna bärande på en bitterhet mot det svenska rättsväsendet.

Att köpa sex av ett barn, att kasta gatsten mot blåljuspersonal eller att göra inbrott i en villa – brott som dessa måste få kännbara straff. Ett samhälle måste skydda och underlätta för alla de som gör rätt för sig. För de som vill lämna sitt kriminella liv ska det finnas starka hjälp- och stödinsatser. Men mot de som tror att de kan skita i allt, bryta mot lagar och göra som de vill, måste Sverige sätta ner foten. Det ska helt enkelt vara besvärligt att vara kriminell och att få sona för sina brott är en bra start.

Plus: Organisationer som stödjer och hjälper kriminella tillbaka till ett normalt och välfungerande liv.Minus: Domen som nyligen meddelades där Hovrätten sänker straffet till skyddstillsyn för en 45-årig man som köpt sex av en 14-årig flicka vid två tillfällen.

Simon Häggström, polis och författare

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Häggström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro