ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Polis: Det var rätt att inte skjuta den våldsamma mannen

Martin Marmgren · 5 Apr 2017
Uppdaterad 5 Apr 2017
Proportionalitet i våldsanvändning är centralt för poliser, skriver polisen Martin Marmgren.

Proportionalitet i våldsanvändning är centralt för poliser, skriver polisen Martin Marmgren. Foto: Privat


Att någon förstör en polisbil ger oss inte rätt att skjuta dem, skriver polisen Martin Marmgren om den spridda filmen på när polisen grep en våldsam man häromdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nyligen kallades en polispatrull till ett flyktingboende. Där möttes de tre kvinnliga poliserna av en man som attackerade dem med ett tillhygge. Det initiala försöket att omhänderta mannen misslyckades och en av kollegorna blev tillfälligt slagen till marken. Mannen greppade sedan en stor sten och kollegorna retirerade. Efter att ha vandaliserat polisbilen gick mannen därifrån. Kollegorna följde efter och när förstärkning hade anlänt greps han.

Händelseförloppet filmades. Filmen spreds som en löpeld och gav upphov till en sörja av hånfullhet, rasism och manschauvinism, där förekomsten av kvinnliga poliser ifrågasattes. Även poliser och politiker uttryckte sig nedlåtande. Liberalernas Roger Haddad twittrade ”Vill inte höra mer att polisutbildningen ska akademiseras – punkt” om händelsen. Låt oss därför reda ut ett antal saker.

Kollegornas val att inte skjuta ter sig klokt. Proportionalitet i våldsanvändning är centralt för poliser. Skadegörelse på polisbil ger inte skjutläge och ögonblicken där nödvärn kunde ha hävdats för att skjuta var kaotiska och gick snabbt över. Dessutom är det en fördel, inte en nackdel, att våldsverkaren kunde gripas utan skottskador.

Polisen behöver mer, inte mindre, utbildning. Att påstå att en högskoleutbildad poliskår skulle vara sämre lämpad att genomföra fysiska ingripanden tyder på kunskapsförakt. Högskolekopplingen innebär dessutom ökad möjlighet till forskningsbaserad verksamhetsutveckling. Det gäller även utbildningen i och metoderna för polisiär våldsanvändning.

Att kunna använda våld är en viktig del av yrket men smutskastningen av ingripandet följer ett mönster där populistiska strömningar hånar uppfattad flathet. Dessa tendenser finns även i delar av kåren. En del poliser som alltid backar upp kollegor som anklagas för att använda för mycket våld ansluter sig i stället till hatarna när anklagelsen gäller för lite våldsanvändning. Då gäller tydligen inte den kollegiala lojalitet dessa individer annars så gärna hänvisar till?

Det är ofrånkomligt att polisiära ingripanden diskuteras. Kritik kan vara en motor för utveckling förutsatt att den är konstruktiv och sker med respekt för de inblandade individerna. Men påhopp utvecklar varken individen eller verksamheten. Kollegorna som det nu drevas emot behöver tvärtom stöd. Den positiva kårandan är dock betydligt starkare än den negativa och jag ansluter mig gärna till de hundratals kollegor som i stället backar upp.

Polisarbete är svårt och förutsättningarna för att hantera olika situationer varierar. Att omhänderta våldsamma gärningsmän som inte reagerar på pepparspray blir lättare om man erbjuds kontinuerlig vidareutbildning och realistisk träning. I dag brister stora delar av Polismyndigheten då det saknas pengar och personal. Konsekvensen blir att kollegor inte är så förberedda som de har rätt att vara och därigenom utsätts de och allmänheten för ökade risker. Här finns ett politiskt ansvar att utkräva.

Slutligen, den svenska poliskåren skulle både vara mindre demokratiskt förankrad och göra ett betydligt sämre arbete om den vore enkönad. Det är så självklart att det egentligen inte ens behöver sägas.

Martin Marmgren, polis

pil
Om debattören

• Yrke: Polis.

• Övrigt: Har kommunalpolitiska uppdrag inom Miljöpartiet och är aktiv inom Polisförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Marmgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro