ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Polisen börjar bli en stat i staten

Stefan Wahlberg · 19 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är ett absurt drama som utspelar sig i den stora hörsalen vid Stockholms universitet. Man skulle kunna tro att det handlar om intrigen inför för nästa James Bond-film. Eller om auktoritära bananrepublikers bristande respekt för mänskliga rättigheter. I själva verket är det kriminologiska institutionen som anordnar en hearing om den svenska polisens hårt kritiserade metoder för sin informatörs- och infiltrationsverksamhet. Statsåklagare Nils-Eric Schultz beskriver en situation som helt har glidit polisen ur händerna; hur information som borde presenteras för domstolar och advokater hålls hemlig även för de åklagare som leder förundersökningarna; hur polisen upprättar falska anmälningar och lägger in falsk spaningsinformation i registren och hur människor, bevisligen, har dömts för fel brott i syfte att skydda polisens metoder.Advokat Peter Althin påpekar att läget är så allvarligt att det borde tillsättas en sanningskommission. Han berättar hur han efter 40 år som advokat har insett att han har blivit "grundlurad". Vid ett tillfälle dömdes hans klient i tingsgrätten men friades i hovrätten då man kunde bevisa att polisen hade haft ett finger med i spelet.Författaren Dick Sundevall har fått polisinfiltratören Peter Rätz att medverka via länk från "okänd plats i världen". Han och hans familj lever sedan sex år i exil eftersom den organiserade brottsligheten har satt ett pris på hans huvud. Han berättar hur åtminstone fyra av hans infiltratörskolleger har mördats i Sverige, hur han själv mot svart betalning från polisen har begått brott som en nödvändig del av sina uppdrag och hur han har tvingats att se människor dödas i verksamheten.Det mest absurda med denna akademiska tillställning är att polisen vägrar att medverka. Man vill inte ens besvara några skriftliga och generella frågor som docent Magnus Hörnqvist har skickat till rikspolischefen. En mycket obehaglig känsla av en polis som börjar bli en stat i staten infinner sig i hörsalen. Varken vi medborgare eller ens landets domstolar ska få ha insyn i verksamheten. Det är hög tid att ta rikspolischefen i hampan, Beatrice Ask! + Johan Enbloms bok "Nordkorea – änden av tunneln?" för den som är intresserad av demokratifrågor.– Det så kallade datalagringsdirektivet kommer att missbrukas som lag även i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro