ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Polisen körde i diket i Arbogautredningen

Stefan Wahlberg · 8 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med mordutredningar är det som med så mycket annat: om man vet hur det brukar vara så kan man ofta lista ut hur det borde vara även i det specifika fallet. I åtta fall av tio hamnar man rätt men i de resterande fallen är risken stor att man kör i diket. Det var det som hände de första dramatiska dagarna i utredningen kring mordtragedin i Arboga.Problemet var att polisen från början trodde att fallet tillhörde den majoritet av alla mord som i princip är självuppklarande – där motivbild, tillvägagångssätt och spårsäkring följer formulär 1A och mördaren kan gripas inom kort utan några större polisiära insatser. I Arbogafallet greps barnens far redan efter några timmar. Två dygn senare stod det klart att han var oskyldig och att man hade fått ett spaningsmord på halsen.I motsats till formulär 1A-morden så är spaningsmord någonting av det mest komplicerade man kan ägna sig åt. Det ställer stora krav på framförallt två saker: mycket folk initialt och stor erfarenhet av just spaningsmord. I synnerhet det sistnämnda är någonting som en stor del av de svenska polismyndigheterna saknar. Faktum är att det finns polismästare som under ett år inte ens har ett vanligt formulär 1A-mord i sitt distrikt.Varje år begås drygt 100 mord i Sverige varav max ett tjugotal är spaningsmord. Ungefär hälften av morden begås i de tre storstadsregionerna. Rent krasst finns det alltså inte så många spaningsmord kvar att lösa för de övriga 18 polismyndigheterna. Detta är givetvis i grund och botten positivt men rent polisiärt ställer det till problem eftersom man saknar erfarna mordutredare när det väl smäller. För att råda bot på detta så finns det specialenheter vid Rikskriminalen som har startblocken framme och inte kostar polisdistrikten en enda krona att använda. När polisen i Västmanland väl hade insett sitt misstag i Arboga så begärde de ju också hjälp från Riksmordkommissionen. Och detta kan få tjäna som ett gott exempel. Jag har nämligen sett alltför många revirpinkande kommissarier och polismästare i liknande situationer som med ett barns envishet lever efter principen ”kan själv!” Resultatet av sådan statstjänstemannaprestige är, bedrövligt nog, att ett otal mördare går fria i Sverige.+ Eagles konsert i Globen i förra helgen visar att 60-åriga gubbar rockar bäst!– Gnällspikarna som vill fortsätta förnedra sig med vårt Apoteksmonopol.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro